Нікарагуа: урядові сили спрофанували Пресвяті Дари
  • Суб, 21/07/2018 - 10:46

Напад на єпископа, убивство трьох студентів просто у католицькому храмі, а тепер — фото профанованих храмів викликають шок.

Протести в Нікарагуа вибухнули в середині квітня після затвердження реформи соціальної опіки, якою передбачено збільшення внесків на соцстрахування за одночасного зменшення пенсій. Під тиском демонстрацій президент Ортега відмовився від непопулярної реформи, але протести не вщухли; їх учасники почали вимагати відставки самого глави держави та його жінки, віце-президента Росаріо Мурільйо, як і поліпшення умов життя та свободи слова.

За даними захисників прав людини, у сутичках демонстрантів з урядовими силами на сьогодні загинуло понад 300 чоловік, уряд же говорить про близько 50 смертей.

72-річний зараз Даніель Ортега — колишній лівий партизан, командир, із сил, які 1979 року здолали уряд диктатора Анастасіо Сомоси. Пізніше, однак, він сам став диктатором, брутально придушуючи всі прояви протесту проти свого правління.

Президентські сили у ході придушення протестів нищать храми. Під час однієї з таких атак члени парамілітарних груп знищили Дарохранительницю і розкидали по підлозі освячені гостії.

 

 

Апостольський нунцій архієпископ Вальдемар Зоммертаг просить католиків цілого світу про молитву.

Нинішню хвилю протестів Ортега вже раніше назвав «спробою державного перевороту за підтримки Сполучених Штатів».

Перемовини між урядом та опозиційним Громадянським союзом за посередництва Церкви поновлено під кінець червня, але вони швидко зайшли в глухий кут. Ортега, чия каденція (вже третя поспіль) завершується 2022 року, рішуче відкидає постулат позачергових виборів і проведення їх 2019 року.

Кілька днів тому на звістку про черговий акт насильства, коли члени урядових груп убили трьох студентів у храмі, єпископат Нікарагуа видав заяву, в якій однозначно засудив нинішні репресії. «В нашій країні порушуються права людини», — підкреслюють єпископи, яких обидві сторони конфлікту просили бути посередниками та спостерігачами у діалозі.

У реакції на заяву єпископату президент Нікарагуа в четвер звинуватив Католицьку Церкву своєї країни в участі у спробі державного перевороту. «Єпископи — не посередники, а частина плану повалення уряду»,— сказав Даніель Ортега у виступі з нагоди 39-ї річниці сандиністської революції. Він заявив, що участь духовенства у спробі перевороту дискваліфікує їх як посередників у конфлікті між урядом та опозицією.