ООН: релігійні чистки в Іраку, що проводяться бойовиками, - злочин проти людяності
  • Втр, 26/08/2014 - 20:08

Етнічні та релігійні чистки, здійснювані в Іраку екстремістами з терористичної організації «Ісламська держава» (ІГ), можуть бути розцінені як злочини проти людяності. Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Наванетхем Піллей.

«Жахливі порушення прав людини щоденно здійснюються ІГ і асоційованими з нею збройними угрупованнями, - зазначила комісар. - Вони систематично нападають на чоловіків, жінок і дітей на підставі їх етнічної приналежності, релігії і переконань, безжально здійснюючи чистки на території, що знаходиться під їх контролем». «Такі злочини можуть бути розцінені як злочини проти людяності», - підкреслила Піллей.

Так, як приклад злочину, що підпадає під це визначення, вона назвала страту близько 670 ув'язнених в'язниці Бадуш в Мосулі (північна провінція Найнава), здійснену 10 червня. Тоді джихадисти з ІГ захопили від 1 тис. до 1,5 тис. ув'язнених і вивезли їх на вантажівках в поле. Екстремісти провели перевірку людей на те, до якої гілки ісламу вони належать. Тих, щодо кого у бойовиків виникли підозри, розстріляли. Звільнених в'язнів-сунітів бойовики відвезли з собою.

Піллей наголосила, що, згідно з міжнародним правом, переслідування будь-якої ідентифікованої групи або спільноти за релігійними ознаками «може розцінюватися як злочин проти людяності».

Серед інших злочинів, скоєних бойовиками ІГ, Піллей назвала вбивства, насильницьке навернення у віру, викрадення і торгівлю людьми, продаж їх в рабство, сексуальні злочини, руйнування місць, що мають релігійне чи культурне значення, облогу міст через те, що люди, які  в них живуть, дотримуються інших релігійних поглядів.

В Найнава на початку серпня було вбито сотні представників етноконфесійної групи курдів - езидів, а близько 2,5 тис. були викрадені. За свідченням очевидців, езидів-чоловіків, які відмовлялися відректися від віри, бойовики ІГ розстрілювали, а жінок і дітей брали в рабство або погрожували продати.

Саме так вчинили і з сотнями езидів, захоплених в полон на півночі країни. Саме так  екстремісти, які поставили собі за мету створення ісламського халіфату, переслідують і туркменів-шиїтів. Не менш 13 тис. членів цієї громади, серед яких 10 тис. жінок і дітей, були оточені в місті Амірлі в північній провінції Салах-ед-Дін ще 15 червня. З того моменту в місті практично закінчилися вода і продовольство, а населення живе в постійному страху перед швидкої розправою.

З посиланням на інформацію, отриману від своїх спостерігачів на місцях, ООН повідомляє про те, що хлопчиків старше 15 років ІГ насильно змушує брати в руки зброю і використовує їх як живий щит.

ІГ діє на території Іраку і Сирії. На тлі політичної кризи в Іраку бойовики ІГ зуміли захопити і утримують ряд районів країни. Наприкінці липня ситуація загострилася настільки, що 8 серпня президент США Барак Обама санкціонував нанесення ударів з повітря по ісламістам в Іраку з метою захисту американського персоналу, а також для допомоги іракським і курдським військам.

ВВС США завдали близько сотні ударів по позиціях ІГ, з них 62 - близько мосульскої греблі.

На думку експертів, джерелом фінансування угруповання є доходи від грабежів і викупів, отриманих після взяття заручників. Зокрема, в Мосулі в червні 2014 р. бойовики пограбували філію Центрального банку Іраку, присвоївши, за різними оцінками, до мільярда.

Крім того, ІГ, цілком ймовірно, отримує кошти від приватних інвесторів з країн Перської затоки, зокрема з Кувейту і Саудівської Аравії, що підтримують боротьбу з режимом Башара Асада. Член іранського меджлісу (парламенту) Мохаммад Салех Джокар стверджує, що ІГІЛ отримала фінансову допомогу від Ер-Ріяда в обсязі мільярда на ведення терористичної діяльності в Іраку.