Освітяни Стрию обговорили проблеми наркоманії
  • Пон, 10/03/2014 - 11:33

Над цими і не тільки цими запитаннями застановлялися освітяни міста Стрий 6 березня 2014 року. Цього дня відбулася відкрита зустріч із спільнотою католицьких вчителів на тему «Шляхи формування молоді. Громадянська відповідальність як суспільна чеснота». Захід відбувся в рамках всеукраїнського проекту Суспільні Дні УГКЦ, які реалізовує Комісія УГКЦ Справедливість і Мир.

Товариство вчителів-католиків Стрия у часі зустрічі мали можливість ознайомитися із діяльністю міжнародного руху «Фазенда Надії» у Німеччині, який працює над допомогою узалежненим. Адже, саме його представники Фолькар Дорнхайм та Марк Мюллер були гостями зустрічі та розповіли про свою діяльність, її значення та роль у громадянському суспільстві.

«Зміст нашої праці полягає у тому, щоб повертати надію тим, хто її втратив. За десятки років життєдіяльності нашого руху у світі, більш як три тисячі осіб оздоровилися від різних видів залежності, а головно наркоманії у своїх важких випадках. Коли ж говорити про дітей та молодь з погляду особи вчителя, то важливим напрямком у її формуванні є творення відносин, стосунків із дітьми та молоддю, відкритість на їх інтереси, любити їх такими які вони є» – зауважив Фолькар Дорнхайм.

На запитання «Що може вирішити проблему наркоманії?» колишній узалежнений від цієї недуги, Марк Мюллер, відповів: «Думаю, що від родини залежить багато. Часто діти, які від свого раннього віку формуються як особистості, є позбавлені любові у правдивому значенні цього слова, насамперед батьківської і материнської». Що ж до явних і незаперечних ознак узалежнення у своїй розмаїтій різновидності, то на думку німецьких фахівців є наявний такий «стан, коли людина відкладає життєво важливі справи і речі, щоб надати перевагу задоволенню  і виконанню потреби узалежненої пристрасті».

Вчителі, у свою чергу, поділилися практичними складними випадками та ситуаціями дітей і молоді, пов’язаними із різними проблемами узалежнення, зокрема від надмірного проведення часу перед ком’ютером, шкідливими та згубними звичками. У ході зустрічі відбулося також взаємне ділення досвідом та практичний пошук порад та кроків у вирішенні та допомозі при зазначених проблемах. Важливим заключенням зустрічі стало спільне погодження ключового моменту, який уможливлює розв’язання даної проблематики – і це є духовна складова, яка включає християнську віру, християнські практики і Святі Тайни, християнський приклад життя.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир