Отець Андрій Зелінський в Естонії говорив про «мистецтво відповідальності, що змінює світ»
  • Втр, 22/10/2019 - 16:11

З 19 по 21 жовтня 2019 року, на запрошення парафії Матері Божої Троєручиці м. Таллінн, Естонію відвідав о. Андрій Зелінський, ТІ, військовий капелан, радник Глави УГКЦ з питань стратегії комунікацій, політолог, викладач та громадський діяч.

В рамках візиту 19 жовтня в приміщенні Національної бібліотеки Естонії відбулася публічна лекція о. Андрія на тему “Мистецтво відповідальності, що змінює світ”.

Як приборкати мінливу дійсність. Як залишитися собою і не втратити потенціалу до особистого розвитку. І найважливіше – як людині зберегти неушкодженою її людяність у сучасному світі. Ці та інші теми не залишили байдужими присутніх у залі.

Під час лекції о. Андрій закликав всіх присутніх стати воїнами. За його визначенням, “воїн – це не просто людина зі зброєю в руках. Воїн – це не військовослужбовець. Воїн – це тип характеру. Це особистість, віддана перемозі, людина, яка не зупиняється на шляху до перемоги”.

Лектор підкреслив важливість команди та вміння бути добрим лідером, провідником цієї команди. “І один у полі воїн. Але перемога – це завжди досягнення команди”, – повторював о. Андрій протягом виступу.

Серед присутніх на лекції були: апостольский адміністратор в Естонії владика Філіпп Журдан, представники Посольства України в Республіці Естонія, члени української громади, а також гості з Фінляндії.

У неділю, 20 жовтня, в талліннській церкві Матері Божої Троєручиці відбулася Божественна Літургія, яку очолив о. Андрій. Під час проповіді він наголосив, що покликанням кожного християнина є бути світлом для світу, наслідуючи Христа, йти за ним. Зазначив, що християнство – це не про страждання і очікування винагороди. Справжнє християнство – це постійний рух за Христом, постійне вдосконалення себе і дарування ближнім.

Увечері цього ж дня о. Андрій відвідав також м. Тарту, де разом з о. Романом Кіхом відслужили Божствественну Літургію для місцевих українців в костелі Непорочного Зачаття Діви Марії.

В останній день свого візту до Естонії, 21 жовтня, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ о. Андрій Зелінський зустрівся з колонел-лейтенантом Густавом Кутсаром, головним капеланом Сил оборони Естонії. Під час зустрічі сторони поділилися досвідом капеланського служіння в обох країнах та обговорили особливості функціонування інституту військового капеланства в Україні та Естонії.

Більше фотографій за посиланням тут