«Oxfam»: великі нерівності в розподілі світового багатства
  • Чтв, 23/01/2020 - 10:35

1% людей у середині травня 2019 року володів удвічі більшим багатством, аніж решта населення Землі разом», – йдеться у доповіді громадської організації «Oxfam», яка займається дослідженнями бідності у світі. Напередодні Всесвітнього економічного саміту в Давосі вона опублікувала документ, що окреслює масштаби соціальної та економічної нерівності.

У доповіді наголошується, що зростаюче світове багатство досі перебуває в руках невеликої групи людей. Зараз понад 2 млрд 150 млн людей користуються більшим багатством, аніж 4 млрд 300 млн осіб, тобто близько 60% населення світу. Статок 22 найзаможніших людей світу більший, аніж статок усіх африканських жінок. У звіті також зазначено, що 46% осіб у світі живуть за менш, ніж 5 з половиною доларів на день. Існують величезні нерівності в розподілі, особливо щодо оплати праці. Розповідає Міша Масленніков з організації «Oxfam».

 «Основна тема цьогорічного звіту – це насамперед безкоштовний догляд, який займає вільний час, не дозволяє відпочивати та заробляти гроші. Це неоплачене заняття. Цей вид роботи в глобальному масштабі стосується насамперед жінок. У 42% випадків робота з догляду впливає на освіту молодих жінок та дівчат – наголошує у звіті «Oxfam». Найбільше страждають ті, хто проживає в країнах з найнижчими доходами. Особливо це стосується африканського континенту. Африка на південь від Сахари найкраще вписується в цей контекст».