Папа: Церква потребує людей, «заразливих святістю»
  • Чтв, 11/01/2024 - 15:53
Приймаючи членів Братства «Носильників святої Рози» з Вітербо Папа Франциск вручив їм промову, в якій ділиться думками про потребу свідків святості в наш час.

У 2013 році UNESCO зарахувало до нематеріальної спадщини людства процесійну ходу, яка щороку відбувається у центральноіталійському місті Вітербо на честь небесної покровительки святої Рози. З нагоди дня літургійного спомину перенесення її мощей, що припадає 4 вересня, вулицями міста переносять спеціальну конструкцію, що може сягати 30 метрів у висоту, увінчану статуєю святої. Ця традиція сягає своїм корінням ХІІІ століття, а честь нести цей механізм мають члени Братства «Носильників святої Рози».

У четвер, 11 січня 2024 р., Папа Франциск прийняв членів цього братства на аудієнції у Ватикані. Він звернувся до них кількома словами привітання та вручив у письмовій формі приготовану промову, в якій згадує про містичний досвід святої Рози, яка «зробила вибір на користь абсолютної убогості і посвяти служінню милосердя і стала справжнім натхненником, захоплюючи своєю любов'ю до Ісуса багатьох інших». «Такі святі потрібні нам і сьогодні: люди, які не сидять у домашніх тапках на дивані, а, палаючи нестримним бажанням жити Євангелієм і звіщати його, стають із запалом заразливими у святості», – зазначає Святіший Отець.

 

Проповідування через свідчення

Наступник святого Петра заохочує членів братства й надалі передавати пам’ять про небесну Покровительку Вітербо, стараючись бути добрими християнами і пам’ятаючи про те, що носіння вулицями міста тридцятиметрової структури, увінчаної статуєю святої, є нічим іншим, як нагадуванням про приклад святої Рози, яким вона поширювала Євангеліє. «Саме це є найважливішим: звіщати Євангеліє через святу Розу; і робити це разом, єднаючись і солідаризуючись, живучи його цінностями з "вірою, силою і волею", " пошаною і смиренням", бо, як у процесії, так і в житті, ніхто не може здійснити таке величне починання», – підкреслює Папа, дякуючи членам братства також і за різні благодійні та культурні ініціативи, які вони здійснюють під час року, заохочуючи їх підтримувати живими традиції, пов’язані з вшануванням святої Рози.