Папа: Час Великого Посту - це час покаяння, але не смутку!
  • Пон, 19/02/2018 - 09:20

«У цю першу неділю Великого Посту Євангеліє скеровує нашу увагу до теми спокус, навернення та Доброї Новини», – сказав Папа Франциск на початку недільної катехизи, яку він виголосив з вікна свого робочого кабінету Апостольського палацу 18 лютого 2018 р., промовляючи до десятків тисяч вірних, які, незважаючи на дощову погоду, зібрались на площі Святого Петра, бажаючи також разом з Главою Католицької Церкви помолитись Богородичну молитву «Ангел Господній» та отримати його Апостольське благословення.

Святіший Отець процитував слова святого євангелиста Марка: «І відразу Дух повів Його в пустиню; і Він перебував у пустині сорок день, спокушуваний сатаною» (Мк. 1, 12-13). Ісус йде у пустиню, щоб приготуватись до Своєї майбутньої місії у світі.

«Він не потребує навернення, але, будучи людиною, повинен перейти через це випробування як задля Себе самого, щоб підкоритись волі Отця, так і задля нас, щоб дати нам благодать перемагати спокуси, – продовжив Папа. – Це приготування полягає у боротьбі проти духа зла, тобто, проти диявола. Також і для нас Чотиридесятниця є часом духовного змагання, духовної боротьби: ми покликані долати лукавого за допомогою молитви, щоб бути здатними, з Божою допомогою, перемагати його у нашому щоденному житті».

На жаль, як зауважив Святіший Отець, зло діє і воно є довкола нас, про що пересвідчуємось, коли спостерігаємо насильство, відкинення інших, замкненість, війни, несправедливість.

Далі Єпископ Риму наголосив, що відразу після подолання спокус у пустині Ісус розпочав проповідувати Євангеліє, тобто Добру Новину, яка вимагає від людини навернення та віри. Він казав: «Покайтеся і вірте в Євангеліє» (Мк. 1, 15), бо Царство Небесне близько.

«В нашому житті ми завжди, кожного дня, потребуємо навернення і Церква спонукає нас молитись за це. І справді, ми ніколи не є достатньо скеровані до Бога і повинні постійно звертати наш розум і наше серце до Нього. Для цього ми потребуємо сміливості відкинути усе те, що зводить нас з дороги, фальшиві цінності, які нас обманюють, підступно приваблюючи наш егоїзм. Натомість, ми повинні довіритись Господеві, Його доброті та Його планові любові щодо кожного із нас. Великий Піст – це час покаяння, так, але він не є сумним періодом! Мусимо звернути на це увагу: це час покаяння, але не смутку чи жалоби. Він є радісним та серйозним трудом, щоб скинути із себе наш егоїзм, нашу стару людину та відновитись згідно із благодаттю нашого Хрищення», – наголосив Вселенський Архиєрей.

Підсумовуючи, Святіший Отець сказав, що лише Бог може дати нам правдиве щастя. Тому не варто витрачати час на те, щоб шукати його деінде: у багатстві, приємностях, владі, кар’єрі…  Боже Царство – це здійснення усіх наших бажань, тому що є, одночасно, і спасінням людини, і Божою славою. У цю першу неділю Чотиридесятниці Ісус кличе нас до навернення та віри в Євангеліє, закликає розпочати цей шлях до Воскресіння, щоб прийняти благодать Бога, Який хоче перемінити наш світ у Царство справедливості, миру та братерства.

Далі Папа Франциск, закликаючи всіх просити Пресвяту Богородицю, щоб допомогла нам у вірності Божому Слову та у постійній молитві пережити цей Великий Піст, проказав із вірними молитву «Ангел Господній» та уділив своє апостольське благословення.

Опісля, закликавши юнаків і дівчат брати участь у перед-синодальній зустрічі молоді за допомогою соціальних мереж і привітавши присутні на площі Святого Петра групи прочан, Святіший Отець скерував окрему думку до в’язнів:

«На початку Великого Посту, що, як я казав, є шляхом навернення і боротьби зі злом, хочу скерувати особливі вітання ув’язненим: дорогі брати й сестри, що перебуваєте у в’язницях, заохочую кожного з вас пережити великопосний період як нагоду для примирення та оновлення свого життя під сповненим милосердя Господнім поглядом. Він ніколи не втомлюється прощати!» – наголосив Папа.

Святіший Отець також попросив молитися за нього та за його співробітників з Римської Курії, що розпочинають тиждень духовних вправ.