Папа до молоді п'яти континентів: мати крила і коріння
  • Птн, 05/09/2014 - 20:22

Про важливість спілкування, яке будує мости і допомагає чути один одного у світі, охопленому війною, говорив Папа Франциск учасникам III Міжнародної зустрічі директорів «Scholas occurrentes» – «Міжнародної мережі шкіл зустрічі». Ця організація об'єднує освітні реалії різних культур і релігій, і у її витоків є ініціатива Папи Франциска. Святіший Отець провів відеоконференцію зі студентами з різних країн п'яти континентів: Сальвадора, ПАР, Туреччини, Ізраїлю, Австралії та Камеруну. Зустріч у мережі відбулася в радісній і домашній атмосфері.

Папа Франциск привітав молодь таким закликом: «Ви мрієте про прекрасне майбутнє, але не забувайте про мудрість, про культурну і релігійну спадщину, яку вам залишили старші».

Звертаючись до учасників зустрічі, Папа зазначив: «Немає жодних сумнівів у тому, що світ перебуває в стані війни! Ми повинні виховувати дітей у дусі культури зустрічі, інтеграції, мостів». Дітей не можна залишати самих: їх повинні охопити теплою і мудрою турботою батьки, вихователі, шкільні вчителі. Святіший Отець нагадав про культ грошей, насильства і відкидання, наголошуючи на проблемі «прихованої евтаназії»: відкинута молодь, позбавлена освіти, літні люди, безробітні молоді люди, кількість яких у розвинених країнах досягла 75 мільйонів.

Папа Франциск наголосив на важливості зміцнення зв'язків: громадських, сімейних і особистих. Тут необхідне створення справді людського середовища проживання, в якому будуть дотримані умови для особистого розвитку та для гармонійної інтеграції в суспільство. Воно повинно стати справжнім місцем зустрічі, в якому істина, добро і краса перебувають у досконалії гармонії. «Якщо діти цього не отримають, – зазначив Святіший Отець, – їм залишиться тільки ступити на шлях злочинності та залежностей».

Відповідаючи на запитання молодих учасників зустрічі, Папа Франциск закликав їх «обмінюватися досвідом, надихаючи інших, а також слухати, що говорять інші». «У такому спілкуванні ніхто не командує, але все йде добре». Спілкуватися – це означає віддавати, проявляти щедрість, поважати іншого, уникати всіх видів дискримінації». «У вашому житті, – зазначив Папа, – ви можете бачити мости або зводити стіни. Стіни поділяють і розлучають, а мости – зближують». Молодь потребує трьох основних стовпів: виховання, спорту та культури. Спорт – важливий: він вчить грі в команді та рятує від егоїзму.

«Майбутнє є в твоєму серці та розумі, воно – у твоїх руках!» Але краще майбутнє будують молоді люди з двома якостями: «ті, що мають крила і коріння». «У такої молоді є крила, щоб літати, мріяти і творити. У такої молоді є коріння, щоб отримувати від старших знання, які можуть дати тільки старші». «Майте крила, щоб мріяти про добро, про кращий світ, в знак протесту проти війни. З іншого боку, поважайте знання, отримані від старших, батьків, бабусь і дідусів, від мудрих людей з народу». На закінчення Папа Франциск звернувся із закликом до молодих людей: «Майбутнє у ваших руках. Зробіть його кращим».