Папа до підприємців: Євангеліє – надійний компас у світовому штормі
  • Чтв, 01/06/2023 - 16:08

Зустрічаючись з членами Ради підприємців Латинської Америки, Святіший Отець закликав їх плекати культуру зустрічі через служіння конкретній людині, маючи за компас Христове Євангелія.

1 червня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Ради підприємців Латинської Америки, які сприяють об’єднанням демократичних зусиль, сприяючи соціально-економічному прогресу націй. У своєму слові Святіший Отець подякував їм за спільну зустріч з метою вирішення соціальних питань, закликаючи до взаємообміну задля подолання спільних проблем у сфері праці, міграції та зміни клімату.

Культура зустрічі

За словами Папи Франциска, важливо скоординувати спільні зусилля, починаючи з культури зустрічі. «Цінності цієї культури є тими, які надихають діловий світ, щоб він міг захистити себе від тіні зла, яке вдирається в нас, коли прибуток будь-якою ціною спотворює наші стосунки, аж до приниження та поневолення самих людей. Культура зустрічі, навпаки, виражає пошук спільного добра, таким чином допомагаючи розсіяти ці тіні», – сказав Святіший Отець. На його думку, цінності такої зустрічі вже втілюються в приватних компаніях через конкретні щоденні зусилля, щоб навчати працівників та уникати конфліктів, усвідомлюючи, що кожен працівник є частиною однієї родини.

Створювати мережі

Відтак, звертаючись до підприємців та лідерів приватного сектору, Папа Франциск вказав на приклад Христових апостолів, які були «будівничими мереж». «Щоб займатися рибальською справою, їм необхідно було плести міцні та ефективні сіті. Тож і ви, щоб мати змогу долати світове море та протидіяти штормам, які виникають на дорозі до досягнення мети, яку переслідуєте, ви повинні об’єднуватися, створюючи мережі, допомагаючи один одному», – зазначив Святіший Отець. Він також підкреслив, що їхнє служіння не є абстрактним, а спрямоване до кожної людини і кожного народу, а для цього необхідно «діяти разом, нікого не минаючи і нікого не залишаючи», що є досить комплексним викликом.

Приклад Христових учнів

Наприкінці зустрічі Папа Франциск відзначив важливість спільного зібрання у Римі, де знаходиться гріб апостола Петра та сліди численних послідовників Ісуса, які дають нам приклад віри, щоденного свідчення та дії Божої благодаті, завдяки яким вони змогли перемінити своє життєве середовище у світлі Євангелія. «Відтак ми можемо сказати, що маємо дорогоцінний інструмент – мережі, і компас: Євангеліє. Тепер же потрібно обговорювати найкращий спосіб їх використання. Ми могли б додати, що у нас також є якір: надія. І тому можемо вирушити в плавання, вірячи, що це Бог є тим, Хто веде нас і супроводжує в дорозі», – сказав на завершення Святіший Отець.