Папа до Ради Безпеки ООН: ще маємо час написати розділ миру в історії
  • Чтв, 15/06/2023 - 10:14

Секретар Святого Престолу в справах стосунків з державами і міжнародними організаціями зачитав під час засідання РБ ООН промову Папи Франциска.

«Ми ще маємо час, щоби написати новий розділ миру в історії, ми можемо зробити так, щоби війна належала минулому, а не майбутньому», – переконаний Папа Франциск. Про це йдеться у його промові, яку під час засідання Ради Безпеки ООН на тему підтримки міжнародного миру й безпеки, зосередженого на цінності людського братерства в сприянні мирові, що відбулося 14 червня 2023 р., прочитав архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами і міжнародними організаціями.

Завдання РБ ООН

Дякуючи за запрошення виступити, Святіший Отець зазначає, що прийняв його охоче, бо ми переживаємо «ключовий момент для людства», коли здається, що мир поступається перед війною, адже «зростають конфлікти, а стабільність дедалі більше перебуває під загрозою». «Рада, мандат якої полягає в нагляді за безпекою і миром у світі, в очах людей іноді здається безсилою і паралізованою. Але ваша робота, яку цінує Святий Престол, є необхідною для сприяння миру, і саме тому я хотів би сердечно запросити вас до вирішення спільних проблем, дистанціюючись від ідеологій та партикуляризму, від часткових бачень та інтересів, плекаючи єдиний намір: працювати для блага всього людства», – підкреслює Папа.

Голод братерства

За словами Глави Католицької Церкви, в «глобалізованому світі всі ми стали ближчими, але не стали більш братніми». Ба більше, «страждаємо від голоду братерства», що проявляється у ситуаціях несправедливості, злиднів, нерівності, відсутності культури солідарності. «Але найгіршим наслідком цього голоду братерства є збройні конфлікти та війни, що протиставляють не тільки окремих людей, а цілі народи, й негативні наслідки яких відбиваються на поколіннях», – підкреслює він, нагадуючи, що із заснуванням ООН здавалося, що людство засвоїло урок двох жахливих світових конфліктів і нарешті прямуватиме до стабільного миру, перетворюючись у сім’ю націй. Натомість, складається враження, «що ми знову повертаємося назад».

Вийти з логіки легітимності війни

«Як віруюча людина, я вважаю, що мир – це Божа мрія для людства. Але, на жаль, я бачу, що через війну ця прекрасна мрія перетворюється на кошмар», – зазначає Папа, погоджуючись із тим, з економічної точки зору війна іноді може приваблювати більше, ніж мир, бо сприяє прибуткові, «але завжди небагатьох за рахунок благополуччя цілого населення», а тому прибутки, отримані через продаж зброї «забруднені кров’ю невинних». «Потрібно більше мужності, щоб відмовитися від легкої наживи заради збереження миру, ніж для того, щоб продавати дедалі вишуканішу та потужнішу зброю. Потрібно більше мужності, щоб шукати миру, ніж вести війну. Потрібно більше мужності, щоб віддати перевагу зустрічі, а не конфронтації, щоб сісти за стіл переговорів, а не продовжувати воєнні дії», – додає Святіший Отець стверджуючи, що для будування миру ми повинні «вийти з логіки легітимності війни».

Така логіка могла бути дійсною давніше, але сьогодні внаслідок наявності зброї масового знищення «поле битви стало практично необмеженим, а наслідки – потенційно катастрофічними». «Прийшов час сказати серйозно “ні” війні, ствердити, що не війни є справедливими, що лише мир є справедливим: стабільний і тривалий мир, побудований не на небезпечній рівновазі стримування, а на братерстві, яке нас об’єднує», – наголошує Папа, додаючи, що ті, хто займається будуванням миру, «повинні сприяти братерству». А це «ручна праця», що вимагає пристрасності та терпеливості, досвіду й далекоглядності, наполегливості та відданості, діалогу й дипломатії. «А також слухання: слухання волання тих, хто страждає від війн, особливо, дітей», – вказує він.

Мир – можливий

«Мир – можливий, якщо його насправді хотіти!» – переконаний Святіший Отець, стверджуючи, що ми ще маємо можливість «написати в історії новий розділ миру», зробивши так, щоби «війна належала минулому». Саме такою, за його словами, є мета дебатів у лоні Ради Безпеки. «Запевняю мою підтримку, мою молитву та молитву католиків мирові, кожній ініціативі та процесові миру. Я щиро сподіваюся, що не лише Рада Безпеки, але й уся Організація Об'єднаних Націй, усі її держави-члени та кожна її посадова особа, зможуть ефективно служити людству, беручи на себе відповідальність за збереження не лише власного майбутнього, але й майбутнього всіх, маючи відвагу оновити зараз, без страху, все те, що є необхідним для сприяння братерству та мирові на всій планеті», – підсумовує Папа.