Папа Франциск: християнство є досвідом історичного факту
  • Чтв, 07/09/2023 - 15:15

У листі до французького письменника Еріка-Еммануеля Шмітта з нагоди виходу його книги про Святу Землю, Святіший Отець ділиться думками про місця, звідки поширилася християнська віра.

«Виклик Єрусалиму – подорож до Святої Землі», – під такою назвою виходить у світ книга французького письменника Еріка-Еммануеля Шмітта. У листі до письменника, який опублікувало видання Італійської єпископської конференції «Avvenire», Святіший Отець наголошує, що християнство є досвідом історичного факту, а не теорії.

Добра новина з Назарету

На початку післямови Святіший Отець зазначає, що місця, пов’язані із дитинством та публічною діяльністю Ісуса Христа, дають можливість доторкнутися до незбагненної таємниці християнства. «Вифлеєм, Господній Гріб, Гетсиманія... місця, які Ви відвідали і з поетичною силою описали на цих сторінках, знову оживилися в моїй пам’яті. Тому що наша віра є також вірою “сповненою пам’яті”, що цінує слова і жести, в яких об’являється Бог», – зауважує Папа, пригадуючи свою Апостольську подорож у Святу Землю в 2014 році. Таким чином, ці місця дають відчути, що християнство «не є ані теорією, ані ідеологією, а досвідом історичного факту», який здійснювався серед пагорбів Галилеї, просторів Юдейської пустелі та в Єрусалимі.

Святіший Отець нагадує, що Боже об’явлення звіщає людям всіх часів те, що Бог втілився в Ісусі з Назарету, щоб сповістити нам про наближення Його Царства. «Бог воістину став тілом і кров’ю в Ісусі, і як людина жив, любив, страждав з любові до нас, до кожного, віддавши своє життя на хресті. Це справді добра новина, на яку ми всі чекаємо: Бог не є таємничою істотою, схованою в хмарах, а тим, хто перебуває поруч з нами і поглиблює з нами близькість», – підкреслює Папа Франциск.

Виклик для віруючих

Святіший Отець також пригадує постать святого ченця Шарля де Фуко, який в часі свого навернення деякий час проживав у Назареті та свідчив іншим привабливість християнської віри, досягаючи таким чином універсального братерства. У цьому сенсі, на думку Папи, назва книги Еріка-Еммануеля Шмітта «Виклик Єрусалиму» стосується, зокрема, братерства серед представників великих релігійних традицій, які пов’язані з Авраамом: юдаїзму, християнства та ісламу. «І це не випадково, що саме в моїй Апостольській подорожі в 2014 році я хотів, щоб мене супроводжували єврейський та мусульманський діячі: рабин Авраам Скорка та представник мусульман Омар Аббуд. Тому що я хотів показати, також у видимий спосіб, що віруючі покликані бути братами і будівничими мостів, а не ворогами чи розпалювачами війн», – підкреслює Святіший Отець.

За його словами, Єрусалим досі ставить перед світом виклик, який полягає в тому, щоб пробудити в серці кожної людини бажання дивитися на іншого як на брата в єдиному людському роді. «Тільки з такою свідомістю ми зможемо будувати можливе майбутнє, змусивши замовкнути зброю руйнування і ненависті та поширюючи по всьому світу солодкий аромат миру, який Бог нам невтомно дарує», – пише на завершення післямови Папа Франциск.