Папа Франциск семінаристам із Мадрида: довіритися Тому, хто покликав
  • Суб, 03/02/2024 - 17:57

У промові, яку він вручив семінаристам Мадридської архидієцезії, Святіший Отець заохотив їх «поставити Бога у центрі, дозволивши Йому бути фундаментом, проектом і архітектором, наріжним каменем», щоб «смиренно будувати храм Божий».

В суботу, 3 лютого 2024 року Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані спільноту семінаристів Мадридської архидієцезії. На початку зустрічі Святіший Отець вручив їм заздалегідь приготований текст промови, надавши перевагу живому спілкуванню, відповідаючи на їхні запитання.

Семінарія – місце поширення місії

У своєму слові Єпископ Риму зазначає, що їхня зустріч відбувається завдяки щасливому збігові обставин, адже Архиєпископ Мадрида кардинал Хосе Кобо Кано прибув на інтронізацію в храмі Сантьяго-і-Монтсеррат, титул кардинала-пресвітера якого він отримав під час консисторії. Як зауважує Святіший Отець, ця церква у святих, яким посвячена, поєднує апостольську віру та любов до Богородиці, що є характерними для всієї Іспанії. Він підкреслює, що найціннішим скарбом архиєпископа, який його супроводжує під час цієї урочистості, є саме семінаристи. Папа пише, що багато святих єпископів Іспанії, опинившись у важких обставинах, «думали про семінарію як про місце, де їхня душпастирська мрія могла б пустити міцне коріння і поширюватися». Він навів вислів одного зі святих єпископів, – святого МАнуеля Ґонсалеса, – який мріяв про «семінарію, в якій Євхаристія була б: в педагогічному сенсі – найефективнішим стимулом; в науковому – першим учителем і першим предметом; в дисциплінарному – найвимогливішим інспектором; в аскетичному – найбільш живим взірцем; в економічному – великим промислом; в архітектурному – наріжним каменем».

Поставити Бога в центр

Папа пропонує розглянути ці пункти, «щоб поставити Бога в центр, тобто дозволити Йому бути фундаментом, проектом і архітектором, наріжним каменем», підкресливши, що саме Він є «нашим найбільшим стимулом, бо ми присвятили своє життя, щоб Його наслідувати». Наступник святого Петра зазначає, що «Бог хоче дати своєму народові пастирів згідно Свого серця (пор. Єр 13,15), від Ісуса ми не вчимося чогось, ми приймаємо Його, ми пізнаємо Його, щоб потім приносити Його іншим».

Звільнитися від того, що поневолює

Папа закликає майбутніх священиків зустрічатися щоранку з Євхаристійним Христом та заохочує їх до розпізнавання, навчання та пильності, застерігаючи, що вони хоч і є «ключовими аспектами» в семінарії, «без аскези не принесуть жодної користі». Отож, за словами Святішого Отця, «тиша, молитва, піст, покута, є необхідними, щоб звільнитися від того, що нас поневолює, і повністю належати Богові». Єпископ Риму заохочує семінаристів довіритися Тому, хто їх покликав «до цього прекрасного завдання» та молитися, щоб «смиренно будувати храм Божий» у своїх серцях та спільнотах.