Папа Франциск: справедливість повинна супроводжуватись милосердям
  • Суб, 25/02/2017 - 11:49

На життєвому шляху християнина правда не може бути предметом торгування: треба бути справедливими, будучи, одночасно, милосердними, а віра мусить бути вільна від крутійства, як нас навчив Ісус. Цю думку підкреслив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю 24 лютого 2017 року.

У своїй проповіді Святіший Отець послався на питання, яке Ісусові поставили законовчителі: «Чи мож­на чо­ловікові відпустити жін­­­ку?», що є уривком з Євангелії від святого Марка (Мк 10,1-12). Це вони зробили, аби «випробувати» Ісуса, але Він, знаючи про це, не відповів, чи це дозволено, чи недозволено робити, не піддався їхній логіці крутійства.

Христос звертається до них самих із питанням: «Що за­повів вам Мой­сей?» Пояснюючи, що Мойсей дав дозвіл відпустити свою дружину, вони самі потрапили в пастку, бо Ісус визначив їх як людей з «твердими серцями». «То через серце ваше за­пек­ле, – ска­зав Ісус їм, – написав він вам отой при­пис» (Мк 10,5).

Святіший Отець пояснив, що Ісус сказав правду, без ніяких сумнівних доказів чи дозволів. «Ісус завжди каже правду, – мовив Папа. – Він пояснює правдивість Святого Письма, закону Мойсея. І це робить також і тоді, коли й учні запитують Його про перелюбство: "Хто від­­­­пускає свою жінку й бере другу, чужоложить з нею. І коли жінка по­кине сво­го чоловіка й вийде за іншого, – чужоложить" (Мк 10 11-12).

Папа Франциск зауважив, що перелюб – це «важкий гріх», однак, Ісус не уникав розмов з жінками-блудницями, не засудиджував їх, але наказував більше не грішити. На відміну від фарисеїв, що спритно шукали аргументів, аби доказати сумнівні чи неправдиві ідеї, Ісус користується тільки істиною та милосердям.  Святіший Отець зазначив, що християнський спосіб життя не може ставати на шлях крутійства, але це відповідати правдою, яку, за прикладом Ісуса, супроводжує милосердя. «Ісус – це втілення Милосердя Отця, – наголосив Його Святість, – і Він не може заперечувати Себе Самого, бо Він є Істиною Отця і Милосердям Отця. І це є та дорога, якої нас навчає Ісус. Нелегко застосувати в житті цю дорогу, беручи до уваги життєві спокуси».

Коли спокуса заторкує наше серце, то нелегко вийти з дороги лицемірства і йти до правди та милосердя. Нам потрібно Божої благодаті, щоб далі прямувати в цьому напрямку. Папа сказав: «Ми завжди повинні про це просити: Господи, вчини, щоб я був справедливий, але справедливий і, одночасно, милосердний... В Господі Бозі справедливість є милосердям і милосердя є справедливістю.

Нехай же Господь допоможе нам зрозуміти цю дорогу, що не є легкою, але вчинить нас щасливими, і вчинить щасливими багато людей».