Папа Франциск: у Богородиці є місце для кожного
  • Суб, 07/10/2023 - 16:15

Зустрічаючись з Братством Богоматері Монсерратської, Святіший Отець виокремив важливі риси Марійської набожності, які виявляють Божу опіку над людиною.

У суботу, 7 червня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції Братство Богоматері Монсерратської, які здійснюють своє паломництво до Риму з нагоди 800-річчя від свого заснування. У своєму слові Святіший Отець роздумував над темою їхньої прощі «Народна побожність, соціальна дружба і універсальне братерство».

Небесне заступництво Діви Марії

Пригадуючи на початку про вшанування в цей день Пресвятої Богородиці під титулом «Богородиця Розарію», Папа сказав, що найкращий спосіб святкування Богородичного свята – це прославляти близькість і ніжність Бога, «Який виходить назустріч своєму людові», не залишає нас на самоті, давши нам свою Матір. «Це святкування Божої близькості, бо стиль Бога – це близькість, співчуття і ніжність. Саме так Бог любить, і, дивлячись на Марію, ми розуміємо в Його Матері Божу близькість, Боже співчуття та Божу ніжність», – зауважив Святіший Отець.

Відтак Папа звернув увагу на статую «Монсерратської Діви Марії», який знаходиться у храмі однойменного бенедиктинського монастиря в Іспанії. «Тільки уявіть, за ці 800 років присутності на Монтсерраті, скільки вірних відвідали Її святиню, витягнули вервицю і смиренно та просто просили в “Чорної Мадонни” про заступництво за них і їхніх близьких! Скільки проявів дитинної любові, благань і актів подяки!» – зауважив Папа. Він додав, що коли Божий люд приходить до своєї Матері, він виражає себе так, як, можливо, не виражає себе в жодній іншій молитві, перед Богородицею немовби пробуджуються найблагородніші почуття людини. «І коли Марія чує наші молитви, Вона робить цей жест, який є найбільш марійським жестом – вона вказує на Ісуса: “Що лиш скаже вам Ісус, – робіть”» – наголосив Наступник апостола Петра.

Богородиця, яка охоплює всіх

Продовжуючи говорити про Марійську набожність, Папа сказав, що Пресвята Богородиця сприяє зміцненню узів дружби і братерства між народами, є «посередницею у конфліктах і проблемах», допомагає нам «розв'язати вузли, які з’являються у нас і між нами», заохочуючи наслідувати приклад Ісуса Христа. «Вона силою Воскреслого Христа хоче народити новий світ, де ми всі є братами, де є місце для кожного, хто відкинутий мов непотріб у наших містах, де сяє справедливість і мир», – зауважив Святіший Отець.