Папа: Ми покликані до щастя, а здобуваємо його, стаючи на Божу сторону
  • Нед, 17/02/2019 - 16:38

Ісусові блаженства – це послання, яке спонукає не покладатися на матеріальні речі, але проникливіше відкритися на дійсність. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 17 лютого 2019 р., версію блаженств, записану в шостому розділі Євангелії від Луки.

Розплющити очі

Святіший Отець зазначив, що згаданий текст містить чотири блаженства та чотири перестороги, що розпочинаються словами: «Горе вам». Цими «промовистими й переконливими» словами Ісус відкриває наші очі й запрошує дивитися на дійсність Його очима, сягаючи поза примарне й поверховне, та вчить «розрізняти ситуації з вірою».

«Ісус проголошує блаженними убогих, голодних, тих, які плачуть і переслідуваних; та перестерігає багатих, ситих, тих, які сміються та яких вихваляють люди. Суть цього парадоксального блаженства полягає в тому, що Бог близький до тих, які страждають, та втручається, щоб визволити їх з їхньої неволі», – сказав Папа, підкреслюючи, що Ісус вже бачить блаженство, незважаючи на негативну дійсність, натомість перестороги, звернені до тих, які почуваються добре, призначені для того, щоб «пробудити» від «небезпечного обману егоїзму» та спонукати відкритися на логіку любові, «поки ще є час».

Глибокий сенс віри

За словами Наступника святого Петра, ця євангельська сторінка запрошує «замислитися над глибоким сенсом віри», що полягає в тому, щоби «цілковито» віддатися в Божі руки. Йдеться про те, щоб повалити світські ідоли, аби відкрити своє серце «на живого й істинного Бога», Який єдиний може дати повноту нашому життю, «якої ми так прагнемо, але яку важко осягнути».

«Також і в наші дні є чимало таких, які представляються як розподілювачі щастя: приходять і обіцяють тобі швидкий успіх, великі заробітки на відстані простягнутої руки, магічні вирішення кожної проблеми, тощо. Й тут легко можна посковзнутися, навіть не зауваживши цього, у гріх проти першої заповіді: ідолопоклонство, замінити Бога ідолом», – зауважив Папа, додаючи, що хоч нам здається, що ідоли й ідолопоклонство – це речі з минулого, в дійсності, це явище притаманне всім часам. І саме тому «Ісус відкриває наші очі на дійсність».

Вирішальне послання

«Ми покликані до щастя, покликані бути блаженними, й станемо ними вже відтепер мірою того, як ставатимемо на стороні Бога та Його царства, на стороні того, що не є мимолітним, але триває на життя вічне. Ми щасливі, якщо визнаємо себе потребуючими перед Богом, що дуже важливо, якщо, подібно до Нього та разом з Ним, перебуваємо поруч з убогими, заплаканими та голодними. Бо й ми такі перед Богом: убогі, заплакані та голодні. Стаємо здатними до радості щоразу, коли посідаючи блага цього світу, не робимо з них ідолів, яким продаємо свою душу, але спроможні ділитися ними з нашими ближніми», – сказав Папа, підкресливши, що Ісусові блаженства – це «вирішальне послання, яке спонукає нас не покладати своє уповання на матеріальні та проминаючі речі, не шукати щастя, йдучи за шарлатанами та фокусниками».

За словами Святішого Отця, Господь допомагає нам здобути «проникливіший погляд на дійсність» та потрясаючи нас Своїм парадоксальним словом, «дає нам розпізнавати те, що дійсно нас збагачує, насичує, приносить радість і дає гідність». «Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам слухати цю Євангельське розповідь з відкритими серцями й умами, щоб вона принесла плоди в нашому житті, щоб ми ставали свідками щастя, яке не розчаровує», – побажав Папа.