Папа: місійне служіння відкинутим - знак присутності милосердного Христа
  • Суб, 18/05/2019 - 09:18

Про важливість євангелізаційної місії, про родинний дух євангелізації та покликання членів Товариства Африканських Місій говорив Вселенський Архиєрей, зустрівшись з учасниками Генеральної Капітули Товариства.

«Вірні своїм витокам, ви покликані, як сім'я і в дусі сім'ї, свідчити про воскреслого Христа любов’ю, що вас об’єднує одних з одними, і з променіючою радістю справжнього братерського життя», – мовив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 17 травня 2019 р., на приватній аудієнції учасників Генеральної Капітули Товариства Африканських Місій, яка цими днями відбувається у Римі.

Привітання та подяка

На початку своєї промови Святіший Отець привітав присутніх, зазначивши: «Ця зустріч дозволяє меді подякувати Господеві за велику евангелізаційну працю, яку ви провадите в Африці, зокрема, серед віддаленого  сільського населення, там, де християнська спільнота є ще дуже слабкою, або взагалі не існує. Радію також вашим прагненням розвивати нові форми присутності серед вихідців з Африки в інших частинах світу, з особливою увагою до мігрантів».

Виклики та ризики місії

Глава Католицької Церкви, звертаючись до представників Товариства Африканських Місій, підкреслив: «Ці нові душпастирські горизонти є знаком Святого Духа, Який перебуває у вас і спонукає відповідати на завжди нові виклики євангелізаційної місії у Церкві, щоб досягнути всіх периферій, що потребують світла Євангелія» (пор. Ап. Адхортація Evangelii gaudium, 20) Єпископ Риму висловив щиру подяку членам Товариства за їхню місійну заповзятість, мужність у служінні і за те, що виходять до усіх, несучи людям Ісуса Христа, незважаючи на різного роду ризики, які з цього випливають. При цій нагоді Папа мовив: «Бажаю з’єднатись з вами у молитві за вашого брата о. П'єрлуїджі Маккаллі, викраденого багато місяців тому у Нігері, і запевнити турботу та увагу Святого Престолу до цієї тривожної ситуації».

Євангелізація по-сімейному

Цього року члени Товариства забажали наголосити на тому, що їхня апостольська спільнота творить родину, разом із Сестрами Місіонерками та мирянами, які є асоціативними членами Товариства, яке постійно розвивається завдяки зростанню покликань в Африці та Азії. Цей родинний аспект є, без сумніву, багатством, на якому й справді потрібно наголошувати та його розвивати. «І справді, євангелізація завжди здійснюється спільнотою, яка діє за допомогою діл та жестів у щоденному житті інших, яка скорочує відстані, похиляється аж до упокорення, коли воно необхідне, та бере на себе людське життя, доторкаючись до терплячого Ісусового тіла у народі», – мовив Святіший Отець.

Співпраця з іншими релігіями та інституціями

Далі він заохотив членів Товариства Африканських Місій й надалі тривати у їхній місії, тісно співпрацюючи із вірними інших релігій та інституцій, задля служіння дітям та кволим особам, жертвам воєн, хворим та жертвам торгівлі людьми. Таке служіння відкинутим на узбіччя суспільного життя, як підкреслив Святіший Отець, є знаком присутності милосердного Христа та виявом Його піклування про них. «Таким чином, – продовжив Папа, – спонукані Святим Духом, ви зможете бути служителями культури діалогу та зустрічі, які піклуються про малих та бідних, роблячи вклад у настання правдивого людського братерства».

Заохочення діяти як родина та по-родинному

На закінчення Єпископ Рими пригадав, що Товариство покликане, у вірності своїм кореням, як родина і по-родинному свідчити воскреслого Ісуса Христа любов’ю, яка об’єднує одних із одними. Він закликав присутніх та інших членів Товариства продовжувати шукати у слуханні Божого Слова, у святих Таїнствах та у служінні ближнім засобів для оновлення нашої особистої зустрічі з Господом Ісусом. Адже першою мотивацією для євангелізації є саме любов Ісуса, яку ми прийняли. На переконання Вселенського Архиєрея, сьогодні вкрай необхідно віднайти той втрачений дух споглядання, який дозволяє кожного дня відкривати те, що у нас вкладено скарб, який гуманізує та допомагає жити новим життям.