Папа: освіта, традиція та віра є шляхами майбутнього Африки
  • Чтв, 01/06/2023 - 15:53

Зустрічаючись із промоутерами «Африканського освітнього пакту», Святіший Отець закликав їх використовувати освітній потенціал африканського континенту, беручи приклад від своїх попередників та зміцнюючись у своїй вірі.

1 червня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції делегацію промоутерів «Африканського освітнього пакту», який є частиною «Глобального освітньо-виховного пакту» – промоутером виховання у стилі братерства, миру та справедливості. Ця ініціатива стала плодом Міжнародного симпозіуму в Кіншасі, організаторами якого були: Єпископська конференція Конго, Міжнародна фундація релігій і суспільства та Католицький університет Конго. У своєму слові Святіший Отець наголосив на важливих вимірах цього пакту задля його ефективного втілення.

Різноманіття голосів та взаємини з Богом

«Ви показали, що добре розумієте те, що я збирався зробити з цією ініціативою, а саме те, що Глобальний пакт має стати локальною реальністю, результатом роздумів, які проводяться, починаючи із власного контексту та культурних ресурсів, і що він має бути уважним на освітні потреби територій», – зауважив Святіший Отець. Він наголосив на суспільному вимірі освіти і виховання в контексті тисячолітньої традиції африканського континенту. «В освіті ми повинні більше ризикувати та творити хор», – підкреслив Святіший Отець. У цьому сенсі він пригадав відоме африканське прислів’я: «Я є, тому що ми є». Інший істотний вимір стосується вертикального виміру стосунків – взаємин з Богом, які виражаються, зокрема, у зростанні кількості християн та католиків на африканському континенті. А тому відоме прислів’я можна сформулювати в новому світлі: «Я є, тому що ми є і віруємо».

Ресурси для прямування вперед

Папа Франциск зауважив, що Африка має все необхідне, щоб бути континентом, здатним накреслити шляхи майбутнього. «Я маю на увазі не лише значні корисні копалини та економічний прогрес, а також мирні процеси. Йдеться перш за все про освітні ресурси: цінності традиційної африканської освіти, перш за все гостинність, прийняття, солідарність, що є цінностями, які ідеально інтегруються в освітньо-виховничий пакт. Християнство поєднує найкращу частину кожної культури та допомагає очистити те, що не є автентично людським, а тому не є божественним», – сказав Папа Франциск.

У цьому контексті він підкреслив багатство багатьох африканських філософів, педагогів, діячів освіти. Серед них, особливу роль відіграв Нельсон Мандела, який у своїй країні, пригнобленій апартеїдом, відновив єдність між різними расами через примирення та освіту. «Дійсно, він стверджував, що освіта є найпотужнішим інструментом, який можна використати, щоб змінити світ», – зазначив Святіший Отець. Іншою важливою особою був, зокрема, державний діяч та Слуга Божий Юліус Ньєрере, якого називають «вчителем», адже знав, як створити освітню політику задля зростання всіх своїх співгромадян, незалежно від їхніх економічних чи соціальних умов. «Його підтримувала його католицька віра, і він заявив, що без Євхаристії йому було б неможливо здійснювати свою працю», – зауважив Папа Франциск. На завершення він побажав, щоб «Африканський освітньо-виховний пакт» розвивався, виходячи з двох своїх великих коренів: традиційної культури та християнської віри.