Папа школярам: не залежати від вподобайок та підписників
  • Суб, 03/02/2024 - 16:05

Під час зустрічі із представниками католицької школи «Collegio Rotondi», що в місцевості Ґорла-Мінорі на півночі Італії, Папа Франциск закликав молодих людей в усьому шукати істину та не піддаватися обумовленням моди та соцмереж, які можуть забрати в них свободу.

В суботу, 3 лютого 2024 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції учнів, батьків та вчителів католицької школи «Collegio Rotondi» з містечка Ґорла-Міноре, що в Міланській Архидієцезії. Святіший Отець привітав гостей з нагоди 425-ої річниці від заснування школи, що була започаткована в далекому 1599 році, зазначивши, що вона успішно продовжує свою місію протягом понад чотирьох століть.

Бути вірними своїй ідентичності

Папа особливо привітав дітей, «що своїми молодими, сповненими життя обличчями, мріями, планами і бажаннями», які вони носять у своїх серцях, надають сенс і цінність такій давній спадщині. Він зазначив, що присутні є «свідками того, як Collegio Rotondi, вірна своїй освітній традиції, розвивалася протягом часу, багато разів змінюючись і пристосовуючись до потреб різних історичних моментів». У контексті історичних перетворень школи, від її витоків аж дотепер, коли вона стала найстарішим католицьким навчальним закладом в Італії, Папа запросив замислитися над тим, «що потрібно знати, як змінюватися, щоб залишатися вірним своїй ідентичності та місії».

Серце, відкрите до новизни

Єпископ Риму заохотив учнів «активно брати участь у шкільних заходах, завжди з серцем, відкритим га новизну». Він закликав молодих людей шукати істину в усьому, «не обумовлюючись впливом моди або загальної думки, вподобайок чи згоди з боку підписників», зазначивши, що «надмірна залежність від них може забрати у нас свободу». Водночас, Папа заохотив не боятися «змінюватися і приймати думки і спосіб мислення, відмінні від їхніх у всьому тому, що не є суттєвим, бути «справжніми любителями істини», що означає бути «відкритими до слухання і зіставлення».

Навчатися однією «командою»

Святіший Отець вказав на Ісуса, Який навчав, що правда нас визволяє (пор. Ів 8,32). Він спілкувався з людьми, «яким було важко прийняти Його новий спосіб читання Святого Письма, бо вони насправді не знали його досить добре (пор. Мк 12,24-27) і боялися змінювати свої шаблони». Він заохотив дітей не робити цього, а навчатися однією «командою», разом, і в радості. «Знання зростають, коли ними діляться з іншими. Ви вчитеся для того, щоб рости, а рости означає дорослішати разом й вести діалог: діалог з Богом, з вчителями та іншими вихователями, з батьками; діалог між собою, а також з тими, хто думає по-іншому, щоб завжди вчитися нового і дозволяти кожному дати від себе те, що найкраще», – вів далі Папа. Він звернув увагу на гасло школи: “Erudire et edocere”, (Вчитися і навчати), тобто «забезпечити кожного необхідними засобами, щоб могти відчитувати реальність і виражати себе вільно й творчо». Вкінці Святіший Отець подякував всім присутнім за «відданість розвиткові їхньої освітньої спільноти» та закликав «зберігати й оновлювати отриману спадщину».