Папа: Унікальне завдання Єгипту – посилити та зміцнити мир в регіоні
  • Птн, 28/04/2017 - 22:18

Наступним етапом першого дня Апостольських відвідин Єгипту була зустріч з представниками державної влади Єгипту. Крім Президента Аль-Сісі були присутні члени уряду та парламенту, представники різних інституцій та громадянського суспільства країни, як також Дипломатичний Корпус. Понад 800 учасників зустрічі зібрались у конференц-залі готелю Аль-Масах, яким безпосередньо управляє Міністерство Оборони.

Виступаючи після Президента Єгипту, Папа Франциск розпочав свою промову традиційним привітанням: Al Salamò Alaikum! Мир тобі! Висловивши вдячність за запрошення, Святіший Отець пригадав візит до Ватикану Його Святості Тевадроса ІІ, Глави Коптської Православної Церкви, що відбувся 2014 року, та минулорічний візит Ахмеда Аль-Таїба, Великого Імама університету Аль-Азгар.

«Я радий, що перебуваю в Єгипті, на землі дуже давньої та благородної цивілізації, залишками якої ще можна милуватися й сьогодні, і які в своїй величі, здається, ставлять виклик століттям, – мовивГлава Католицької Церкви. – Ця земля дуже багато означає для історії людства й Передання Церкви, не лише задля свого гідного подиву історичного минулого – фараонів, коптів і мусульман – а й тому, що численні Патріархи або жили, а паломничали Єгиптом. Про нього багато разів згадано у Священному Писанні. На цій землі говорив Бога, «об’явив Своє ім'я Мойсеєві,» і на горі Синай Він ввірив Своєму народові та людству Божі Заповіді. На єгипетської землі знайшла притулок і гостинність Пресвята Родина: Ісус, Марія і Йосиф».

Далі Папа вказав, що гостинність, виявлена понад дві тисячі років тому, залишилась в колективній пам'яті людства і далі є джерелом рясного благословення. «Таким чином, – наголосив Папа Франциск, – Єгипет є землею, яку, в певному сенсі, всі ми сприймаємо як свою власну!» Папа також пригадав і те, що єгиптяни називають свою землю “Mish um al Dugna!”«Єгипет є Матір’ю Всесвіту!» Також і сьогодні тут знаходять притулок мільйони біженців з різних країн, серед яких Судан, Еритрея, Сирія та Ірак, яких з гідним похвали зусиллям старається інтегрувати єгипетське суспільство.

Святіший Отець згадав також і про те, що завдяки своєму географічному розташуванню Єгипет відіграє незамінну роль на Близькому Сході та в контексті країн, які шукають вирішення невідкладних та складних проблем, щоб уникнути можливості ще більшого насильства.

Така доля і завдання Єгипту становлять також і причину, задля якої народ домагається такої країни, де не бракуватиме хліба, свободи й соціальної справедливості. На думку Папи, ця мета стане реальністю, якщо всі разом будуть мати волю перетворити слова в діла, цінні прагнення – в зобов’язання, написані закони – в закони, що застосовуються.

Таким чином, Єгипет має унікальне завдання: посилити та зміцнити мир в регіоні, хоч саме його земля постраждала від сліпого насильства, яке викликало несправедливе страждання багатьох сімей, – деякі з яких тут присутні, – що оплакують своїх синів і дочок.

Святіший Отець окремо згадав тих, що останніми роками віддали життя, щоб захистити свою батьківщину: це молоді люди, члени збройних сил і поліції, коптські громадяни та всі невідомі, полеглі з причини різних терористичних дій. Папа згадав теж і про вбивства й погрози, які привели до втечі християн з північного Синаю, про людей, які постраждали від нападів на коптські храми, висловлюючи їхнім родинам та всьому єгипетському народові глибокі співчуття й запевнення у молитвах за швидке одужання поранених.
Далі Папа Франциск звернувся до Президента Єгипту та всіх присутніх із закликом активізувати свої зусилля, аби здійснити численні проекти та ініціативи, спрямовані на захист миру в Єгипті та в регіоні, щоб досягнути  бажаного розвитку, добробуту та миру, яких прагне і заслуговує народ. «Розвиток, добробут і мир є невід'ємними благами, гідними будь-якої жертви,  – наголосив Глава Католицької Церкви, вказуючи на шляхи, які ведуть до цієї мети, не забуваючи, що дійсний розвиток вимірюється дбанням про людину, яка є центром усього розвитку.
В умовах складної ситуації в світі, яку Папа Франциск називає  «поетапною світовою війною»,  необхідно пам’ятати, що неможливо будувати цивілізацію, не відкидаючи при цьому будь-яку ідеологію зла, насильства та екстремізму, що маніпулюють та зневажають Святе Боже Ім’я. «Всі ми зобов’язані навчити молоді покоління, що Бог, Творець неба й землі, не потребує захисту від людей, навпаки, це Він захищає людей. Він ніколи не хоче смерті Своїх дітей, але їхнього життя і щастя. Він не може вимагати або виправдати насильство, що більше, його не сприймає і відкидає. Істинний Бог закликає до безумовної любові, безкорисливого прощення, до милосердя, до  абсолютної пошани кожного життя, до братства між Його дітьми, віруючими й невіруючими, – сказав Святіший Отець, наголошуючи, що історія не прощає тим, хто проповідує справедливість, а чинить несправедливість; не прощає тим, хто говорить про рівність і відкидає людей, відмінних від себе. Ми повинні викорчувати смертоносні ідеї та ідеологію екстремізму, підтверджуючи несумісність між істинною вірою і насильством, між Богом і вбивством людей.

Далі Папа Франциск наголосив: «Історія, навпаки, віддає честь будівничими миру, які мужньо та без насильства борються за кращий світ: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мт 5, 9). Єгипет, який в дні старозавітнього Йосифа врятував інші народи від голоду, сьогодні покликаний спасти цей дорогий регіон від голоду любові й братерства; покликаний засудити і подолати кожне насильство і весь тероризм; покликаний дарувати зерно миру всім серцям, які відчувають голод мирного співіснування, гідної праці, людської освіти. Єгипет, який одночасно будує мир і поборює тероризм,  покликаний показати, що «Віра є для Бога, Батьківщина – для всіх », як говорить девіз Революції 23 липня 1952 року... Необхідна особлива ​​роль Єгипту, щоб ствердити, що цей регіон, колиска трьох великих релігій, може, що більше, мусить прокинутися після довгої ночі страждання, щоб наново випромінювати найвищі цінності справедливості й братерства, що становлять міцну основу та обов’язковий шлях, що веде до миру».

На закінчення Глава Католицької згадав 7о-річчя встановлення дипломатичних стосунків між Святим Престолом і Арабською Республікою Єгипет, однією з перших арабських країн, що встановили  такі дипломатичні стосунки.

 «Мир є даром Божим, але також і людською працею. Це добро, яке необхідно будувати і захищати... Мир цій улюбленій країні! Мир усьому цьому регіонові!.. Мир усім людям доброї волі! – сказав він, вітаючи всіх єгиптян, символічно представлених під час цієї зустрічі, а також усіх християн Єгипту, призиваючи Боже благословення на всіх дітей Єгипту та завершуючи словами: «Shukran wa Tahiaì Misr! Дякую і нехай живе Єгипет!»