Папа: вчитися у школі Томи Аквінського любові до істини, вкоріненої в досвіді
  • Суб, 01/07/2023 - 12:45

Папа Франциск написав листа єпископам італійських дієцезій, пов’язаних із життям святого Томи Аквінсього, приуроченого до 700-річчя його канонізації.

Цей і наступні два роки є відзначенням річниць, пов’язаних із відомим богословом і філософом святим Томою Аквінським: 2023 рік – це 700-річчя його канонізації, 2024 р. – 750-річчя смерті, а 2025 р. – 800-річчя від дня народження цього видатного представника Ордену Проповідників. З цієї нагоди Папа Франциск написав лист до єпископів центральноіталійських дієцезій Латіни-Террачіни-Сецце-Пріверно, Сори-Кассіно-Аквіно-Понтекорво та Фрозіноне-Веролі-Ферентіно-Ананьї-Алатрі, пов’язаних із життям святого, в якому закликає до поглиблення його загальнолюдської, священничої та інтелектуальної спадщини.

Цінний ресурс для Церкви

Святіший Отець, нагадуючи про повчання святого Томи, згідно з яким Бог не нищить людську природу, а приводить до сповнення її потенціал, наголошує на тому, що він досі залишається «цінним благом» для Церкви сьогоднішнього та завтрашнього дня. «У супроводі постійного усвідомлення того, що істини віри, починаючи з Триєдності Бога, божественності і людяності Христа, не "спочивають" лише в інтелекті, але обґрунтовують щоденне існування і конкретне зобов'язання кожного віруючого в Церкві і суспільстві, як добрий домініканець, святий Тома великодушно посвятився євангелізації, беззастережно віддаючи себе молитві, серйозному і пристрасному навчанню, вражаючій богословській і культурній творчості, проповідуванню, відгукуючись на запити свого Ордену, церковної влади і цивільного світу, а також на запити своїх знайомих і друзів», – пояснює Наступник святого Петра, закликаючи черпати зі скарбів мудрості та свідчення святого, якого Папа Павло VI називав «Світочем Церкви та всього світу».

Синодальне будування спільноти

За словами Папи, вшановувати це «завжди живе джерело» означає «зосередитися на вивченні діла святого Томи в його історичному та культурному контексті», черпаючи з нього засоби для того, щоби «давати відповідь на культурні виклики сьогодення». В цьому контексті Глава Католицької Церкви дає спеціальне доручення дієцезіям, які є хранительками живої пам’яті, закликаючи їх до «терпеливого та синодального будування спільноти» та до відкритості на «повноту істини». «Справжня синодальність – слід про це пам'ятати – це зростання разом у Христі як живі та активні члени церковного Тіла, тісно об'єднані та пов'язані одні з одними. Це Церква, спільнотний вимір якої живиться і проявляється в сакраментальному житті та літургії, в духовності, в культурній та інтелектуальній дияконії, в вірогідному свідченні, в милосерді та в увазі до найбідніших і найуразливіших», – пояснює Наступник святого Петра.

Любов до істини, вкорінена в досвіді

Цитуючи святого Івана Павла ІІ, Папа Франциск наголошує на тому, що святий Тома Аквінський «безкорисливо любив істину». За його словами, він, завдяки духові відкритості та універсальності, є «джерелом натхнення та взірцевим вчителем в уважному ставленні до дійсності в її багатогранних вимірах». «Слід підкреслити, що його величезна спадщина – це насамперед святість, що характеризується особливим міркуванням, яке, однак, не відмовляється від виклику бути спровокованим і зіставленим з досвідом, також і з нечуваними проблемами і парадоксами історії, – драматичного і в той же час величного місця, щоб розпізнавати в ній сліди і напрямок до Божого Царства, що наближається. Тож запишімося до його школи!» – закликає Святіший Отець.