Папа: Відповідь Бога на наш біль – близькість і супровід
  • Срд, 14/08/2019 - 10:46

В річницю трагедії, яка 14 серпня 2018 року трапилася в місті Генуї на півночі Італії, де під час грози обвалився віадук, внаслідок чого загинуло понад сорок людей, а чимало втратили домівки, адже дорога проходила над житловим кварталом, Святіший Отець написав до мешканців міста листа.

На шпальтах генуезької щоденної газети «Il Secolo XIX» (XIX Століття) у вівторок, 13 серпня 2019 р., оприлюднено листа Папи Франциска до мешканців Генуї, де рік тому посеред міста обвалився віадук: трагедія забрала 43 життя, а чимало сімей були змушені залишити свої домівки. «Це була рана, завдана серцю вашого міста», – пише Глава Католицької Церкви, стверджуючи: «Хочу запевнити вас, що не забуваю вас, що молився і молюся за загиблих, за їхні родини, за поранених, за переселенців, за вас усіх, за Ґеную».

Не існує заздалегідь готових відповідей

Святіший Отець зазначає, що біль, завданий такими подіями, «є дуже болісним, його нелегко втамувати», як також зрозумілим є «почуття непримиренності перед обличчям катастрофи, якої можна було уникнути». «Я не маю заздалегідь заготованих відповідей для вас, – пише він, – бо перед обличчям певних ситуацій наші вбогі людські слова виявляються недостатніми. Я не маю відповідей, бо після цих трагедій залишається плакати, мовчати, запитувати себе про причину тендітності того, що ми будуємо, і, насамперед, молитися».

Звертаючись до мешканців міста, з якого свого часу до Аргентини емігрував його батько, Папа додає, що має, натомість, послання, що випливає з його «серця батька та брата», яким він хоче поділитися. Він закликав не допустити, аби різні життєві перипетії розірвали з’вязки, що формують громаду, скасували пам’ять про те, що «зробило значущою її історію».

Бог відповів на наше волання

«Сьогодні хочу сказати вам, перш усього, одну річ: знайте, що ви не самотні. Знайте, що ви ніколи не самотні. Знайте, що Бог, наш Отець, відповів на наше волання й на наше прохання не словами, але присутністю, що супроводить нас, присутністю Свого Сина», – пише Святіший Отець, нагадуючи, що Ісус «ще раніше від нас пройшов через страждання і смерть», взявши на Себе «всі наші страждання».

«Відповіддю Бога на наш біль була Його близькість, присутність, яка супроводить нас, ніколи не залишає нас самотніми», – додає він.

Під хрестом стояла також Мати

Пишучи до ґенуезців, Глава Католицької Церкви нагадує також і про те, що Ісус на хресті не був самотній, там також перебувала Його Мати, поділяючи страждання Сина. «Ми не самотні, ми маємо Матір, Яка з неба споглядає на нас з любов’ю і перебуває поруч. Горнімося до Неї, взиваючи: “Мамо!”, як це робить дитина, коли боїться й шукає розради та заспокоєння», – заохочує Папа, підсумовуючи:

«Ми є людьми, яким не бракує вад і слабкості, але ми маємо Милосердного Отця, до Якого можемо звертатися, розіп’ятого й воскреслого Сина, Який прямує вперед з нами, Святого Духа, Який допомагає та супроводить нас. Маємо Небесну Маму, Яка не перестає простягати над нами Свій покров, ніколи нас не залишаючи».

Сила людських стосунків

Врешті, Святіший Отець вказав на близькість християнської спільноти, Церкви, яка поділяє труднощі та страждання ґенуезького люду. «Наскільки більше усвідомлюємо свою слабкість, непостійність нашого людського стану, настільки більше відкриваємо красу людських стосунків, зв’язків, що об’єднують нас у сім’ї, спільноти, громадянське суспільство», – пише він, запевняючи, що йому відомо про здатність місцевого люду до великих жестів солідарності, про вміння засукати рукави, не здаватися та перебувати поруч з найбільше потребуючими. «Не втрачайте надії, не дозвольте, аби її у вас вкрали!» – побажав Папа, просячи, як звичайно, молитися за нього.