Перший християнин-арамеєць зареєстрований в Ізраїлі
  • Пон, 20/10/2014 - 17:23

Влада Ізраїлю 20 жовтня цього року уперше зареєструвала громадянина Ізраїлю – християнина арамійця. Ще 16 вересня цього року міністр внутрішніх справ Ізраїлю Ґідеон Саар видав наказ ввести в реєстр ізраїльських громадян національність «арамі» (арамей). Після завершення усіх формальностей, сьогодні, 20 жовтня, офіційними органами Держави Ізраїль був зареєстрований перший громадяни Ізраїлю з цією національністю. Хоча сама церемонія офіційного визнання нової національної меншини Державою Ізраїль відбудеться завтра 21.10.2014 р.

Першим ізраїльським громадянином, який у своїх документах офіційно матиме запис – арамеєць став дворічний Яааков, син керівника арамійської християнської спільноти Ізраїлю, капітана запасу ЦАХАЛу Шаді-Рішо Халула та його дружини Оксани.

«Сьогодні в мене відчуття, що ми знаходимось на порозі історичного моменту», - сказав капітан Хулул – «нарешті після семи років впертої боротьби, ми отримали визнання.» Лідер християнської спільноти арамійців Ізраїлю не вважає, що спроби арабів не допустити офіційного визнання араміців ізраїльською державою, якось впливають на мусульмансько-християнські стосунки в Ізраїлі.  

«Ми, арамійці, історично жили тут набагато раніше від арабів, але також і на території, де зараз знаходяться Сирія, Ливан, Ірак. Ми зберегли свою мову, на якій молимось у своїх церквах, у нас свої обряди і звичаї так що не потрібно нам щось нав’язувати» - вважає Шаді-Рішо Халул.

Фото: сайт aramaic-dem.org На фото арамійський священик Ґабріел Надаф та Шаді-Рішо Халул з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаниягу.