Покрова – 1 жовтня: у Соборі Святого Юра у Львові цього дня повний відпуст
  • Чтв, 28/09/2023 - 14:40

Архикатедральний Собор святого Юра запрошує львів’ян та гостей міста по-особливому відсвяткувати свято Покрову Пресвятої Богородиці, що випадає вже цієї неділі, 1 жовтня. Оскільки Покров Богородиці є також другим престольним празником Собору Юра, вірні зможуть отримати тут повний відпуст. Про це інформує фейсбук-сторінка храму.

Традиційно Апостольська Пенітенціарія уділяє повний відпуст в Соборі святого Юра двічі на рік – на празник святого великомученика Юрія та в день свята Покрову. Згідно з новим календарем, запровадженим реформою, що почала діяти з 1 вересня 2023 року, це свято, яке звикли відзначати 14 жовтня, тепер святкується 1 жовтня. При чому така зміна торкнулася не лише церковного, а й громадського життя, адже Покрова – традиційно свято українського козацтва і воїнства, а відтак і День захисників і захисниць України. Тож рішенням парламенту день ушанування тих, які боронять незалежність нашої держави, теж був перенесений на 1 жовтня.

Детальніше про повний відпуст адміністрація Собору також розповідає на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук». За витягом із декрету Апостольської Пенітенціарії від 22 вересня 2015 року, повний відпуст може отримати кожен вірний, що виконає необхідні умови. Серед них – щире каяття, сповідь та Причастя в Архикатедральному Соборі святого Юра, а також участь у святкових богослуженнях цього дня. Ще одна умова – молитва в наміренні поширення Святої Віри та за Святішого Отця, Господня молитва «Отче наш», Символ Віри та прикликання Пресвятої Богородиці у день празника Її Покрову.

Одержати повний відпуст, тобто прощення дочасних кар за гріхи, можна у власному наміренні, або ж пожертвувати його для допомоги душам у Чистилищі. Вірні, які з огляду на вік, хворобу та іншу поважну причину не можуть у день свята відвідати Собору святого Юра, мають нагоду отримати благодать повного відпусту за умови відречення від усілякого гріха та якщо висловлять намір в найближчому часі, як тільки це дозволять обставини, відбути три звичні умови, а також принаймні духовно долучаться до молитовного богослужбового вшанування Пресвятої Богородиці, що відбувається у храмі.

У день свята Собор запрошує на Божественні Літургії о 7:30, 9:00 та об 11:00. Останню Літургію звершить єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Володимир. Опісля на подвір’ї храму відбудеться Чин освячення води та окроплення вірних. А ще в день празника у Соборі вірні зможуть молитовно вшанувати Теребовлянську чудотворну ікону Матері Божої.

Протягом 8 днів посвяття празника спільнота Архикатедрального Собору також звершуватиме Акафіст Покрову Пресвятої Богородиці: у будні дні – після Божественної Літургії о 10:00; у суботу – після Божественної Літургії о 9:00; у неділю – після Божественної Літургії об 11:00.