Попри переслідування, Церква в Нікарагуа залишається живою
  • Чтв, 01/02/2024 - 14:48

Незважаючи на переслідування з боку режиму Даніеля Ортеги протягом багатьох років, «Церква все ще жива в Нікарагуа», — розповів священник з цієї країни.

Священник, який вважає за краще залишатися анонімним з міркувань безпеки, сказав в інтерв’ю, що «парафіяльні спільноти та сім’ї продовжують страждати від вигнання їхніх пасторів і родичів».

Він поскаржився, що «до цих страждань додається страждання понад 90 політичних в’язнів, серед яких багато мирян, які співпрацюють з Католицькою Церквою в країні», які перебувають у в’язниці та піддаються постійним психологічним тортурам, пише CNA.

«Вони вислали наших пасторів, заморозили парафіяльні та єпархіальні гроші, але Церква в Нікарагуа все ще жива і продовжує існувати», – сказав він.

Для нікарагуанського священника це пов’язано з тим, що «Бог є тим, хто керує Церквою, силою Свого Духа та Непорочної Марії, яка супроводжує наш народ».

Далі він підкреслив, що «Церква не є НУО [неурядовою організацією] і не є опозицією, як вважає уряд Ортеги; це щось набагато більше».

Живе свідчення єпископа Альвареса

Після 527 днів у в'язниці єпископ Роландо Альварес з Матагальпи був звільнений і депортований 14 січня до Риму разом з єпископом Ісідоро Мора та іншими священниками та семінаристами.

«З темряви своєї камери в «La Modelo» - в’язниці, де також були ув’язнені інші священники та вірні, Альварес був живим свідком віри та світлом для всіх католиків Нікарагуа», – прокоментував священник.

Після депортації прелатів і священників переслідування все ще тривають, зазначив він. «Проповіді записані з чітким наказом не молитися за єпископа Роландо Альвареса», – пояснив він.

Нікарагуанський священник зазначив, що після того, як Альвареса депортували, через кілька днів трьох священників із конгрегації Посвячених місіонерів Найсвятішого Спасителя було викрадено та вислано до Мексики.

«Священників і єпископів примушують мовчати. Також заборонені душпастирські та духовні заходи, які проводяться на вулиці з масовою присутністю вірних, такі як процесії, а також святкування днів святих покровителів і Страсного тижня».

«Однак священники продовжують свою роботу з багатьма обмеженнями, за багатьма з них щодня спостерігають, коли вони виконують заплановану душпастирську діяльність», — розповів він.

Це реальність Нікарагуа, «яка впродовж кількох років зазнавала все більш систематичних релігійних переслідувань, які сандиністський режим посилив останніми місяцями».

Тим не менш, він наголосив, що «люди не бояться висловлювати свою віру» і зазначив, що протягом того часу, поки Альварес був у в'язниці, «він проповідував день і ніч» своїми стражданнями за віру. «Його свідчення вселило надію, зміцнило нас і змусило диктатуру тремтіти».

Ортега націлений на духовенство

4 серпня 2022 року Альварес, який також був апостольським адміністратором єпархії Естелі, був примусово ув’язнений поліцією режиму в його резиденції разом із чотирма священниками, одним дияконом, двома семінаристами та одним мирянином, які були з ним у той час.

Усі вони залишилися в оточенні, і їм не дозволили вийти, а вранці 19 серпня їх переправили до столиці Манагуа. Священнослужителів помістили у в'язниці Ла Модело за містом, а Альвареса помістили під домашній арешт у місті.

Відповідно до угоди з Державним департаментом США, 9 лютого 2023 року диктатура депортувала до Америки 222 політичних в’язнів, у тому числі священнослужителів і мирян.

Оскільки єпископ відмовився залишити країну, його доставили до в’язниці Ла-Модело і 10 лютого засудили до 26 років і чотирьох місяців ув’язнення, позбавивши нікарагуанського громадянства та прав відвідування за державну зраду, як сказав Ортега у публічний промові.

Єпископ залишався у в’язниці 527 днів, поки 13 січня його не відправили до Ватикану разом із єпископом Сіуни Ісідоро Мора, якого заарештували 20 грудня 2023 року.

Також було вислано 15 священників з різних дієцезій і двоє семінаристів, які були заарештовані між 20 і 31 грудня 2023 року. Це на додаток до 12 священників, також депортованих до Ватикану 18 жовтня 2023 року.