Проповідь Папи Франциска на Літургії Страсного Вівторка
  • Срд, 27/03/2013 - 20:33

Відкрити серце для радості прощення Бога: до цього запросив Папа Франциск у своїй проповіді на Страсний вівторок під час Літургії в «Будинку Святої Марти» у Ватикані. Кожна людина, – сказав Святіший  Отець, – переживає «ніч грішника», але Ісус милостивий до всіх.

Коли Юда виходив з світлиці, щоб зрадити Ісуса, зовні «була ніч», розповідає євангелист Іван. У своїх коротких роздумах Папа відштовхується саме від цього спостереження, яке спонукає нас до глибшого іспиту людської совісті. Ніч, що охопила Юду, опанувала і його серце. Це найжахливіша з ночей – «ніч розбещеної людини», «ніч без кінця, коли серце закривається» і «не вміє, не хоче» вийти за межі себе. Але не така «ніч грішника», – зауважив Папа Франциск. Ніч грішника – це тимчасова ніч, з якою знайомі всі ми. Скільки ж подібних ночей було у нас, коли в серці запанував морок, – констатував Папа, додавши: крізь цю ніч проривається надія, підштовхуючи нас до нової зустрічі з Ісусом. Тому ми не боїмося «ночі грішника». «Як же добре, – сказав потім Папа Франциск, – називати гріх своїм ім’ям», сповідаючи його і переживаючи досвід святого апостола Павла, який стверджував, що він хвалиться тільки хрестом Господа, розп’ятого за його гріхи» – «тому, що в своїх гріхах він знайшов Христа Розп’ятого, Який його пробачив».

Посеред ночі, посеред «безлічі ночей», – сказав далі Папа, – посеред безлічі гріхів ми завжди відчуваємо ласку Господа, Який спонукує нас взивати: «Ось хвала моя: я нещасний грішник, а Ти –  мій Спаситель!» Нагадавши про погляд, яким Ісус простив Петра після зречення, Папа завершив проповідь запрошенням «відкрити серце і скуштувати  радість прощення», як свідчить вступна молитва літургії Страсного Вівторка. «Давайте подумаємо, як  добре бути святими, але й про те, як  добре бути прощеними … Довірмося нашій зустрічі з Ісусом» і «радості Його прощення».

За матеріалами ru.radiovaticana.va  і  http://popefrancis.org.ua