П’ять років тому Папа підписав Апостольське напоумлення «Christus vivit»
  • Пон, 25/03/2024 - 18:16

Післясинодальне Апостольське напоумлення, що має форму «Листа до молоді», є свідченням слухання, діалогу та спільного шляху, до якого закликали учасники Синоду Єпископів, присвяченого молоді, який у жовтні 2018 року відбувався у Ватикані.

 

П’ять років тому, 25 березня 2019 р., урочистість Благовіщення, під час душпастирського візиту до Марійського санктуарію в Лорето (Італія), Папа Франциск ввірив Пречистій Діві Марії післясинодальне Апостольське напоумлення «Christus vivit» (лат. Христос живе), що увінчало працю Синоду Єпископів, присвяченого молоді, підписавши його на престолі святині. Сам документ був оприлюднений 2 квітня того ж 2019 року. Цей документ у формі листа є плодом оновленого шляху Церкви назустріч молоді.

Ґенезис документа

Ще 13 січня 2017 року в «Листі до молоді», що супроводжував «Підготовчий документ» молодіжного Синоду, Папа Франциск писав: «Кращий світ будується також завдяки вам, вашому бажанню змін та вашій великодушності. Не бійтеся прислухатися до Святого Духа, Який підказує вам сміливі рішення, не зволікайте, коли сумління вимагає від вас ризикнути, аби йти за Вчителем. Також і Церква бажає прислухатися до вашого голосу, до вашої чутливості, до вашої віри; також і до ваших сумнівів та критик. Нехай же ваш голос буде почутим, нехай він відлунює в громадах і досягне пастирів».

Однією з перших відповідей на заклик Святішого Отця прислухатися до молоді став «Міжнародний семінар про становище молоді», організований у вересні 2017 року в рамках приготування до Синоду Єпископів. Під час семінару обговорювалися такі актуальні теми, як міграція, безробіття, участь у громадському та політичному житті суспільства, розвиток нових технологій і питання віри. Наприкінці семінару молодь висловила прагнення, аби Церква була тим місцем, де вони могли б зростати, слухати одні одних, розвиватися і вчитися бути корисними для суспільства.

Наступним етапом стала передсинодальна зустріч у Ватикані в березні 2018 року, плоди якої були зібрані в заключний документ, який молодь вручила Святішому Отцеві в Пальмову неділю, 25 березня 2018 р., коли відзначався День молоді на місцевому рівні. «В цьому документі ми вручаємо вам наше життя та найглибші прагнення нашого серця, надіючись, що Церква й надалі прислухатиметься до голосу молоді», – писали юнаки та дівчата.

Прохання молоді підсумував Робочий документ (Instrumentum laboris) молодіжного Синоду, оприлюднений 19 червня 2018 року. Він ґрунтувався на згаданому заключному документі передсинодальної зустрічі та на результатах опитування, що проводилися в інтернеті попередніми місяцями. Сім ключових слів документу – слухання, супровід, навернення, розпізнавання, виклики, покликання святість – вказують на основні цінності, які молодь шукає в Церкві, для того аби вона могла супроводжувати у світлі Євангелія через життєві ситуації, а не просто повчала, та щоб була «прозорою, гостинною, чесною, привабливою, комунікативною, радісною й інтерактивною». Тобто, щоб була «менш інституційною, а більше спрямованою на взаємини.

Теми Робочого документа стали путівником XV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів на тему «Молодь, віра та розпізнавання покликання», що відбулася у Ватикані в жовтні 2018 року та під час якої виступали також представники молоді. Їхні думки, свідчення та прохання було взято до уваги в Заключному документі Синоду, текст якого побудований на основі євангельської розповіді про зустріч учнів з Емаусу з Ісусом. Він і став основою для Апостольського напоумлення «Christus vivit», яке Папа Франциск підписав п’ять років тому.