Рапорт про зловживання в Мюнхені. Бенедикт XVI роз’яснює свою заяву
  • Пон, 24/01/2022 - 18:52

Коли він був Архиєпископом Мюнхена і Фрайзінґа, як зазначається в заяві, він брав участь, всупереч сказаному раніше, в засіданні щодо священика, обвинуваченого в зловживаннях, але тоді не говорилося про його залучення в душпастирство. Папа-емерит, вибачаючись за помилку, старається якнайшвидше прочитати понад 1000-сторінковий рапорт і залишить деталізовану заяву.

Бенедикт XVI виправив свою заяву щодо нещодавнього рапорту про реагування на зловживання в німецькій Архидієцезії Мюнхена і Франзінга. В заяві для інформагентства KNA, переданій через свого особистого секретаря архиєпископа Ґеорґа Ґенсвайна, Папа-емерит стверджує, на відміну від того, що стверджував раніше, що коли був Архиєпископом Мюнхена (1977-1982), то брав участь у засіданні курії, що відбулося 15 січня 1980 року.

Помилка, як читаємо в роз’ясненні, не скоєна «з лихим умислом, але стала наслідком недогляду під час редагування його думки. Як це могло трапитися, він роз’яснить в своєму відгукові, який представить пізніше. Йому дуже прикро за цю помилку і він просить про вибачення».

Однак, в заяві уточняється, що «залишається об’єктивно правильним, як випливає з документів, ствердження, згідно з яким під час цього засідання не приймалося жодного рішення щодо залучення священика, про якого йшлося, до душпастирської сфери. Було лише прийняте його прохання надати помешкання в Мюнхені на період проходження терапії».

Вислужений Папа, якому 16 квітня виповниться 95 років і який під час святого понтифікату рішуче боровся проти лиха зловживань, що неодноразово підкреслював Папа Франциск, залишить свою окрему заяву щодо рапорту. На даний час, як зазначається у повідомленні для KNA, він докладає зусилля на те, щоб якнайшвидше перечитати його, але просить поставитися з розумінням до того факту, що потрібен час, аби могти проаналізувати його в цілості, «беручи до уваги вік і стан здоров’я, як також обсяг документа»: йдеться в дійсності про понад 1000 сторінок. Те, що зміг прочитати досі, стверджує він, переповнює його «соромом і болем за страждання, завдані постраждалим». Він також запевняє, що «близький зі своєю колишньою архидієцезією, з якої походить, і з її зусиллями прояснити справу. Зокрема, його думка лише до постраждалих, яким довелося перенести сексуальні зловживання та байдужість».