Саміт щодо переслідування християн на Близькому Сході
  • Чтв, 11/09/2014 - 01:10

Геноцид християн, який допускає так звана Ісламська держава, залишить міцні сліди не тільки в культурі Близького Сходу, але в основному вплине на ситуацію миру в усьому світі.

Це головна ідея конференції християнських зверхників і захисників релігійної свободи, яку організувало товариство «На захист християн».

Єрархи з різних конфесій, а також вчені, політики і громадські діячі з усього світу, закликали докласти глобальних зусиль, щоб зупинити руйнування християнства на Близькому Сході, яке коріниться там упродовж 2000 років. «Занадто довго світ спостерігав ці злочини, не ворухнувши пальцем, в той час як місцевий уряд виявився абсолютно не спроможним зберегти життя своїх громадян», – сказав на початку конференції маронітський Патріарх кардинал Бешара Бутрос Раї.

У зустрічі бере участь кардинал Леонардо Сандрі. Це дуже важливий знак, що семінар об'єднує представників різних християнських конфесій і багатьох релігій – наголосив префект Конгрегації Східних Церков. Він також висловив задоволення тим, що всі закликають до поваги людської свободи і гідності навіть у цей важкий час для Близького Сходу. Картина трагедії, що там відбувається, описана в останній декларації Папської Ради з міжрелігійного діалогу. У ній читаємо, зокрема, про масові вбивства, скоєні тільки на підставі релігійної приналежності, мерзенних практик страт, розп’яття і вішання тіл у громадських місцях, чи накладання на християн і єзидів обов’язку прийняти іслам, платити спеціальний податок або примусово виселити, включаючи дітей, старих, хворих і вагітних жінок. Не можна також оминути руйнування місць культу, осквернення храмів і монастирів, видалення хрестів та інших християнських символів, а також знищення безцінної християнської релігійної і культурної спадщини. «Чи, отже, підтверджується теорія про упадок цивілізації, чи це, можливо, оголошення війни між ісламом і християнством?» – запитав ватиканський єрарх.

Він вказав на необхідність сильної опозиції до нинішніх тенденцій. «Ми повинні наполягати, щоб Організація Об'єднаних Націй ставала щораз сильнішим і більш прозорим місце, де приймаються рішення, якими не тільки оголошують, але й захищають на практиці гідність християн на Близькому Сході, а також тих, хто належить до будь-якої іншої меншини» – наголосив кардинал Сандрі.