Семінаристам розповіли про особливості душпастирства в Іспанії
  • Нед, 26/06/2016 - 11:49

Для служіння на місіях священику потрібно мати добру душпастирську второпність і психологічну стійкість. Про це заявив парох персональної парафії УГКЦ для українців в Барселоні, що діє при храмі св. Моніки, о. Сергій Знак, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ проводить у Брюховичах. 

"На сьогодні в Іспанії існує дві персональні парафії УГКЦ - у Барселоні і в м. Уельва, де священик, маючи велику відвагу, взявся будувати наш храм, і побудував. У Барселоні нам передали храм для персональної парафії. Решта українських священиків, а нас там сьогодні 19, служить при католицьких церквах. Там подекуди виникають проблеми, не раз з боку католицьких священиків ставляться перепони - обмеження в часі, в наданні місця для катехизації тощо", - зазначив о. Сергій.

Він зауважив, що більшість священиків УГКЦ, які душпастирюють в Іспанії, одружені. А ставлення до одруженого священства різне і залежить від єпископа. "Одні радо приймають священиків з родиною, інші - негативно ставляться", - відзначив душпастир для українців у Барселоні.

Він також наголосив, що священики, які планують послужити в Іспанії, повинні дуже добре знати канонічне право - і латинське, і східне. Щоби вміти його порівняти і представити єпископу позицію з того чи іншого питання.

"Якщо хтось має бажання присвятити своє служіння Церкві і Богу для людей за кордоном, однозначно мусите добре підготуватися психологічно, а також мати дуже добру пастирську второпність. Багато доведеться робити самим. Дуже багато просити і упокорюватися. Відстані між громадами, парафіями - великі, і комунікації між священиками бракує", - розповів про особливості служіння в Іспанії о. Сергій.

Він наголосив, що священик має приділяти належну увагу збереженню національної ідентичності, адже українці в Іспанії переважно гуртуються саме при громадах. "Ми туди чужі приїхали і чужими завжди будемо. Треба надзвичайно багато і потужно працювати та завойовувати авторитет, щоб тебе сприйняли, як рівного", - зазначив парох персональної парафії УГКЦ у Барселоні.