Судан: у результаті ракетного обстрілу зруйновано католицьку катедру
  • Срд, 26/04/2023 - 14:25

Під час ракетного обстрілу суданського міста Ель-Убаї було знищено катедру Марії Цариці Африки. Про напад на католицький храм повідомила Конференція католицьких єпископів Судану.

На прес-конференції в понеділок 24 квітня розповіли, що «перша ракета попала в частину будинку священників, а друга вибухнула перед брамою катедрального храму, в результаті чого розбито вікна». На щастя, єпископ і священники перебувають у безпеці, але будівлі зруйновані. Ракетна атака відбулась в той час, коли єпископ Юнан Томбе Трілле Куку Андалі та інші священники молились перед Пресвятими Дарами.

15 квітня спалахнула боротьба між відділеннями війська, лояльними із керівником суданської Тимчасової управлінської ради – генералом Абдела Фаттаха аль-Бурхана, та воєнізованими Швидкими силами підтримки під проводом генерала Мохамеда Гамдана Даґало. В результаті сутичок загинуло щонайменше 427 цивільних, а понад 10 тисяч осіб втекли до сусіднього Південного Судану.

Як нагадує pch24.pl, у 2017 році колишній лідер Умар аль-Башір запропонував Судан російському диктатору путіну як «браму росії до Африки». Серед іншого обговорювались плани побудови важливої для москви морської бази в Червоному морі біля узбережжя Судану. Як інформує CNN, суданським воєнізованим Швидкими силами підтримки допомагає російська «група вагнера». Її керівник, прігожин отримав ліцензію на видобуток золота, а в обмін постачає зброю цим силам, в т.ч. ракети земля-повітря. За даними журналістського розслідування, золото вартістю кілька мільярдів доларів впродовж років передавали із Судану до росії каналами вагнера. Це прибутковий бізнес, який забезпечує путіну фінансування війни в Україні. А також це черговий доказ, що росія замість того, щоб провадити конструктивну світову політику, здатна лише провокувати глобальні конфлікти,- вважають міжнародні оглядачі.