Священики УГКЦ не освячували незаконно встановлену скульптуру Христа в центрі Львова
  • Птн, 15/08/2014 - 20:43

Керівник громадського об’єднання «Християнська Україна» Мирослав Данилків, який розповів журналістам, що активісти його організації 14 червня незаконно поставили скульптуру  Христа в короні у центрі Львова, заявив, що статую напередодні встановлення висвятили отці УГКЦ.

Про це він написав у коментарях до допису  на сторінці ZAXID.NET у мережі Facebook 15 червня. Однак хто саме здійснив освячення статуї Данилків не повідомив, на телефонні дзвінки з редакції ZAXID.NET впродовж дня він не відповів.

У Львівській архиєпархії греко-католицької церкви твердження керівника ГО «Християнська Україна» спростовують, бо їхні священики не висвячують об’єктів релігійного призначення без благословення архиєрея.

Прес-секретар Львівської єпархії УГКЦ о. Павло Дроздяк у коментарі ZAXID.NET  зокрема заявив, що слова Мирослава Данилківа не відповідають дійсності, понад те, носять маніпулятивний характер.

«Зараз це неможливо, бо у нас були вже неприємні випадки, коли, наприклад, було незаконно  встановлено, чи то хрест чи скульптуру, і священики освятили їх без відома архиєрея,- говорить речник о.Дроздяк , – відповідно,звідси виникали дуже прикрі етичні непорозуміння: що робити з такими скульптурами чи хрестами,бо начебто і забрати не можна, бо висвячена, і залишати – порушення».

Тому, зі слів отця Дроздяка, без відома архиєрея священики УГКЦ не можуть висвячувати об’єкти релігійного призначення.

Окрім того, речник Львівської єпархії УГКЦ не розуміє, чому організація «Християнська Україна» демонструє нерозуміння ситуації і створює такі непотрібні нікому прикрощі своїми діями.

«Для мене це дивно і не зрозуміло, бо є багато інших моментів єднатися духовно, а не розділятись, тим паче в такі часи, часи війни», – резюмував о. Павло Дроздяк.

Водночас речник Львівської архиєпархії  сподівається, що представники ГО «Християнська Україна»  все ж шукатимуть вихід з цієї ситуації у згоді з громадою та владою міста.

Як повідомляв ZAXID.NET,13 серпня, ближче до вечора на пр. Свободи у Львові, неподалік фігури Діви Марії і пам’ятника Адаму Міцевичу невідомі особи розмістили двометрову скульптуру Ісуса Христа в короні. Жодних дозволів на це відповідні управління ЛМР не надавали.

Як вдалось з’ясувати ZAXID.NET, скульптуру в середмісті Львова встановили активісти львівської громадської організації «Християнська Україна».