Священики УПЦМП моляться за агресора і проклинають Майдан
  • Втр, 22/04/2014 - 14:11

Батюшки церков Московського патріархату закликають парафiян в Україні не йти на вибори, моляться за агресора і проклинають Майдан.

І відбувається це навіть не на сході чи півдні, а неподалік Києва, у центрі країни!

Жителi села Пултівці на Вінниччині скаржаться, що настоятель Святодимитрівського храму отець Димитрій на проповідях закликає вірян молитися за "Володимира" та "Путіна".

“Батюшка каже, що Путін — це “той цар та герой, який об'єднує християн”. На вибори закликає нас не йти, бо маємо Президента Януковича. За словами отця Димитрія, потрібно молитись за "Беркут", адже “вони рятували нас від бандерівців”. Каже, що горітиме Небесна сотня у пеклі, бо вони - сатаністи".

Люди питали священика, як це молитись можна за одних, а за інших -- ні. Але він пояснив, що таке тепер життя. Також щоразу на проповіді він наголошує, що Україна як держава не існує, а всі українці — "ганебна нація". Коли ми сказали, що не підемо до церкви, через такi слова, то священик відповів, що йому це байдуже.

Люди написали листа благочинному. Із Вінниці приїжджали представники єпархії УПЦ й попереджали священика, щоб на проповідях не говорив про політику. "Дали випробувальний термін, але батюшка на це не зважає", - розповіла місцева жителька Валентина Олексіївна. Така ж ситуація виникла й у селі Малі Крушлинці Вінницького району.

Люди скаржаться, що сільський священик та настоятель Святопокровського храму отець Артемій у проповіді теж закликає молитися за Путіна, забороняє молитись за убієнних Небесної сотні та зневажливо говорить про католиків (їх у Малих Крушлинцях понад 20 відсотків).

– Коли було сорок днів за Небесною сотнею, то віряни звернулись до батюшки провести панахиду, але той відмовився. Щоразу на проповіді він наголошує, що треба молитись за перемогу Путіна у цей важкий час для держави. У селі багато католиків, вони ходять до костелу. Часто чуємо від отця Артемія засудження католицької віри та насмішки з його вуст. Релігія та політика повиннi бути окремо одна від одної. Тепер не маємо бажання ходити до храму. Знаємо, що такі проблеми нинi й в інших селах, бо спілкуємось із людьми. Сильно потерпають селяни, що живуть недалеко від Придністров'я", - розповідають селяни телефоном.

Сам отець Артемій, що служить у селі три роки, пояснює свою позицію так:

- Існує “мирна” та “сугуба” єктенія. Там є слова “Еще помолимся о Богохранимей стране нашей, властех и воинстве ея...” Від себе додаю слова “об Богохранимей стране нашей, о даровании им страха Божия и вразумлении их”. Всяких турчинових, яценюків та тягнибоків почитаю як безбожну владу, тому що ні разу не бачив на молитві у Києво Печерській чи Почаївській лаврах. Молюсь за Русь святу. Згоден, що України не існує як держави за церковними канонами. Є окраїна Русі. Колись ми були Київською Руссю, то, щоб не бути русичами, стали українцями. Щодо панахиди, то один чоловік після служби оголосив, що треба й за неї помолитися. Я пояснив, що не було команди від керуючого єпархією.

Небесну сотню не вважаю мучениками, адже мученик - це той, хто віддав душу за Христа. Небесна сотня -- це злочинці, які заслужили смертної кари, тому що виступили проти заповідей Божих, брат підняв руку на брата. Там уже діяв диявол. Так, беркутівці стріляли. У Святому Письмі йдеться про те, що “ненапрасно воин носит меч”. У “Беркута” була влада, вони мали право носити меч. Митрополит Вінницький та Барський Симеон казав, що “Майдан став не заради Ісуса, а заради хліба куска”. Якби ми читали святих отців й не слухали казки по телевізору, то б цього Майдану не було. І Крим був би у нас, і люди б не загинули".

А ще батюшка каже, що української мови як такої не існує. Її, мовляв, придумали австрійці, це ополячена російська мова.

У двох селах люди кажуть, що більше терпіти наруги не будуть: "Не треба нам такого батюшки, що людей ненавидить. Нехай їдуть до Путіна і там йому руки цілують".

Утім днями отця Димитрія таки відсторонили від служіння через нав'язування власних політичних переконань парафiянам. А отця Артемія задля його безпеки до виборів перевели у монастир.

З'явилася й офіційна реакція київської церковної влади УПЦ Московського патріархату.

"Церква проти будь-яких політичних розмов під час богослужінь. Місцеблюститель Київської митрополії УПЦ Онуфрій дав дозвіл молитись за убієнних Небесної сотні", - заявив керівник прес-служби епархії УПЦ Владислав Демченко.

Але люди вже не вірять. Вони думають, що церковники вирішили лише дочекатися виборів, щоб побачити, як кажуть, "чия візьме". Та люди чекати не згодні. І вимагають замінити священнослужителiв.

Вікторія МИКИТЮК

Джерело: http://expres.ua