Святий Престіл: відкриття архівів понтифікату Пія XII
  • Чтв, 20/02/2020 - 11:25

Святий Престіл відкриє для вчених архіви з періоду понтифікату Пія XII, який припав на Другу світову війну. Пресслужба проведе 20 лютого 2020 р. спеціальну презентацію ініціативи.

Сама церемонія відкриття архівів періоду 1939-1958 рр. запланована на 2 березня 2020 р.

У ватиканській презентації, на яку запросили журналістів, акредитованих при Святому Престолі, також візьмуть участь кардинал Жозе Талентіно Мендонса, архівіст і бібліотекар Святої Римської Церкви; єпископ Серджіо Паґано, префект Ватиканського секретного архіву, а також співробітники архіву Конгрегації віровчення, історичного архіву Конгрегації євангелізації народів, історичного архіву Секції з відносин з державами Державного секретаріату.

Торік Папа Франциск вирішив відкрити архіви, що стосуються понтифікату Пія XII – періоду з 2 березня 1939 р. до 9 жовтня 1958 р. Ватиканський апостольський архів надасть доступ до 151 тис. позицій. Йдеться також про рукописи численних виступів Еудженіо Пачеллі та про тексти, в які він власноруч вносив правки.

З документами кваліфікованим дослідникам можна буде ознайомитися безкоштовно і вільно. Єдиною вимогою є мати відповідний науковий або університетський ступінь і рекомендаційний лист від акредитованого історичного науково-дослідного інституту або професора, компетентного в галузі історичних досліджень.

Інтерес дослідників до понтифікату Пія XII дуже великий, оскільки він припав на час глобальних історичних змін та Другої світової війни.

4 лютого 2019 року, під час зустрічі з працівниками Ватиканського секретного архіву, Папа Франциск зазначив, що постать Пія XII, якому довелося керувати Церквою в один з найбільш смутних і темних моментів ХХ ст., нерідко ставала об'єктом дискусій і критики, заснованої на «забобонах або перебільшеннях». Сьогодні цей Папа «належним чином оцінений і представлений у справедливому світлі, завдяки його багатогранним якостям: насамперед, пастирським, а також богословським, аскетичним, дипломатичним», – вважає Папа.

Папа Франциск зізнався, що вирішив відкрити архіви з упевненістю, що дослідження зможуть пролити світло на славні хвилини діяльності Пія XII, та підтримкою гуманітарних ініціатив і активними дипломатичними зусиллями, і показати його в тяжкі моменти, пов'язані з прийняттям складних рішень.