Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (02.01– 15.01)
  • Втр, 17/01/2017 - 08:22

2 січня 2017 року у Ватикані було оприлюднено Послання, яке Святіший Отець Франциск написав до Єпископів Католицької Церкви на свято святих невинних Дітей, яке відзначають в Католицькій Церкві латинського обряду 28 грудня.

Надія крізь сльози, стала темою першої в 2017 році загальної аудієнції Святішого Отця, що відбулася у середу, 4 січня, в залі Павла VI у Ватикані. У книзі пророка читаємо, що Господь провіщає: «У Рамі чути голосіння, лемент, гірке ридання: Рахиль плаче за дітьми своїми, розважитись не хоче, бо їх уже немає». Як зауважив Святіший Отець, це небажання «бути втішеною» вчить нас, «скільки делікатності від нас вимагається, коли маємо перед собою біль інших». Це означає, що для того, «аби говорити про надію тому, хто у відчаї», слід розділити з ним його розпач.

«Бачити» і «поклонятися» – два слова, над якими в контексті «ностальгії за Богом», коментуючи слова волхвів: «Де цар юдейський, що оце народився? Бо ми бачили його зорю на сході й прийшли йому поклонитись», роздумував Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Літургії, яку він очолив у п’ятницю, в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди урочистості Богоявлення.

Щоб побачити світло Господньої зорі, слід не допускати застою, і не вистачить знати, що Бог народився, якщо не святкуємо Різдво разом з Ним у серці. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у п’ятницю, в урочистість Богоявлення.

«Завтра християнські спільноти Сходу, які дотримуються Юліанського календаря, відзначатимуть святе Різдво. В дусі братерської радості бажаю, аби нове народження Господа Ісуса наповнило їх світлом і миром», – сказав Папа Франциск, промовляючи після проказування молитви «Ангел Господній». Також прочани, які були присутні на молитві отримали від Папи подарунок - кишенькову книжечку «Ікони Милосердя».

Крім того, Святіший Отець Франциск особисто написав листа Главі Української Греко-Католицької Блаженнішому Святославу, в якому привітав його, усіх владик та українців із Різдвом Христовим.

«Не забувайте, що ви просили про дар віри: вашим завданням тепер є оберігати віру, спричинятися до її зростання, щоб вона була свідченням для всіх нас, також і для священиків і єпископів», – закликав Святіший Отець Франциск батьків, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у неділю, 8 січня, очолив у Сикстинській каплиці. Традиційно, Папа охрестив дітей працівників Ватикану: 13 дівчаток та 15 хлопчиків.

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, Папа наголосив, що Ісус прийшов аби знищити відстань між людиною і Богом. Понтифік закликав віруючих зробити своє життя радісним свідоцтвом, яке освітлює шлях, приносить надію та любов.

Християнське життя є простим, непотрібні дивні або складні речі, вистачить поставити Ісуса в центрі нашого щоденного вибору. На цьому наголосив Папа Франциск, який у понеділок наново розпочав ранкові Святі Меси в резиденції «Святої Марти» у Ватикані.

«Якщо сьогодні для багатьох мир здається, деякою мірою, само собою зрозумілим благом, ледь не нбутим правом, якому вже більше не приділяється надмірної уваги, для надто багатьох людей він досі залишається далеким міражем», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок, 9 січня, з представниками дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі. Окремо Понтифік підняв питання ситуації в Україні (повний текст виступу Папи тут).

Три прикмети влади Ісуса, а саме служіння, близькість і послідовність, підкреслив Папа Франциск у проповіді, виголошеній в каплиці резиденції «Святої Марти» у Ватикані у вівторок 10 січня 2017 року. Святіший Отець використав уривок з Євангелії від святого Марка (Мк 1,21-28), в якому вказано, що Ісус навчав у синагозі «як повновладний, а не як книжники».

У вівторок, 10 січня, вийшла у світ книга італійського журналіста та ватиканського оглядача Андреа Торніеллі «В дорозі», яка розповідає про міжнародні подорожі Папи Франциска.

Покладаючись на ідолів, стаємо схожими на них безмовними бовванами, а надіючись на Бога, уподібнюємося до Нього. Думками про це Папа Франциск поділився під час загальної аудієнції у середу, 11 січня, у світлі того, що різдвяний період, який переживаємо на початку року, «пробуджує серед Божого люду надію», а «надіятися – це першочергова потреба людини».

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск ще раз пригадав, що хоч для того, аби потрапити на такі зустрічі й потрібні квитки-перепустки, вони є абсолютно безкоштовними.

Як з’ясувалось, під час листопадової зустрічі Папи Франциска та кардинала Берка на тему скандалу в Мальтійському ордені, спричиненому розповсюдженням презервативів та оральних контрацептивів у Африці, Святіший Отець дав вказівку кардиналу «очистити» орден від вільної масонерії.

Наше життя є тим «сьогодні», яке ніколи не повториться. Саме тому не слід замикати наше серце перед вірою, але, навпаки, відчинити його для Ісуса Христа. До цього заохотив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Святої Меси, яку він очолив у четвер, 12 січня, у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти».

«Зовнішній порядок», забезпечений органами правопорядку, спричиняється до внутрішнього спокою прочан, що шукають у мирі зустрічі з Господом. На це вказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, особовий склад, керівництво й капеланів Інспекторату Італійської Поліції при Ватикані, складаючи їм свою шану і вдячність за «великодушне служіння, в якому не бракує труднощів і ризику».

Щоб слідувати за Ісусом, потрібно прямувати, тобто бути в русі, а не залишатись непорушними із «засидженою душею». Про це говорив Глава Католицької Церкви під час Служби Божої в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані 13 січня. До цих роздумів Папу спонукав прочитаний під час богослужіння євангельський уривок, де розповідалось про паралітика, якого принесли до Ісуса і через натовп не могли доступитись, тому розібрали дах будинку, в якому проповідував Учитель, та спустили хворого, поклавши перед Спасителем.

У суботу, 14 січня, вранці, Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському Палаці у Ватикані Президента Палестинської Держави Махмуда Аббаса.

Економічна система, що відкидає немов непотріб людей, яких вважає зайвими, є неприйнятною, а політика й економіка повинні навчитися практикувати чесноту розсудливості. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у суботу учасників круглого столу на тему «коопераційної глобалізації», організованого цими днями у Римі неприбутковою організацією «Global Foundation», що, як свідчить її гасло, ставить собі за мету об’єднувати зусилля, спрямовані на спільний пошук «глобального спільного добра».

14 січня каплиця ватиканської резиденції «Дім святої Марти», стала свідком народження для Церкви 13 немовлят. Ввечері цього дня Папа Франциск уділив Святу Тайну Хрищення дітям, що народилися на територіях в центральній Італії після землетрусів. Наймолодшому з них було всього 5 днів.

Давати свідчення Ісуса прикладом християнського життя, конкретними діями та уникаючи порожніх теревенів. До цього Папа Франциск закликав вірних, відвідуючи ввечері, 15 січня парафію Пресвятої Марії в передмісті Риму Сеттевілле. Після перерви, пов’язаної із заходами з нагоди Святого Року, Єпископ Риму знову візитує парафії своєї дієцезії, розпочавши від відвідин хворого душпастиря.

Беручи до уваги недільне Євангеліє, перед молитвою «Ангел Господній» 15 січня, Папа Франциск підкреслив, що Церква повинна брати приклад від Івана Христителя, звіщаючи людям Христа як єдиного Спасителя. Він зосередився на основній думці Євангелії від святого Івана (Ів 1, 29-34): «Ось Агнець Божий,  що на себе бере гріх світу». Ці слова святий Іван Христитель супроводить жестом, вказуючи на Ісуса, як на Спасителя, як на Месію.

Наші маленькі брати-мігранти наражені на багато небезпек. На це особливо звернув увагу Папа Франциск  після молитви «Ангел Господній», пригадуючи про відзначення Дня мігранта, який цього року присвячений неповнолітнім.

Радимо ознайомитись:

Ватиканський розклад на 2017 рік

День мігранта присвячений неповнолітнім. Підсумок Послання Папи

Лист Папи Франциска до молоді з нагоди наступного Синоду Єпископів