Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (03.10.16 - 09.10.16)
  • Пон, 10/10/2016 - 20:00

У вівторок, 4 жовтня 2016 р., вранці, Папа Франциск з приватним візитом прибув до міста Аматріче в центральній Італії, зруйнованого 24 серпня землетрусом, аби зустрітися з людьми, які постраждали від стихійного лиха. Папу супроводжував єпископ Рієті Преосвящений Доменіко Помпілі. Святіший Отець, відвідав місцеву школу, де поспілкувався з місцевими мешканцями, а опісля – так звану «червону зону» міста, де найбільше руйнувань. З Аматріче Папа від’їхав до інших місцевостей, які постраждали від землетрусу. Перед поверненням до Риму, Понтифік відвідав також заклад медичної опіки ім. святого Рафаеле Борбона у місті Рієті, в якому перебувають 60 хворих з хронічними недугами або які потребують постійної опіки.

На проблеми молодих мігрантів звернула увагу делегація Апостольського Престолу на Середземноморській конференції ОБСЄ. Її керівник, о. прелат Януш Урбанчик виступив 5 жовтня 2016 року в Відні. Він назвав процеси, які зараз відбуваються в регіоні "надзвичайною гуманітарною ситуацією" і закликав до дискусії на тему, як ці проблеми перетворити в можливості.

5 жовтня 2016 р,  перед загальною аудієнцією, Папа Франциск прийняв членів правління Фонду Vodafone. На зустрічі Папі представили ініціативу солідарності на користь африканської молоді, під девізом "Instant Schools for Africa". "Цей проект, - зазначив Папа Франциск, вписується в широкий і різноманітний горизонт дій державних та приватних організацій, спрямованих на просування світу, який буде більш комплексним, більш солідарним, більш здатним створювати можливості для розвитку людей і соціальних груп, яким загрожує виключення".

Під час загальної аудієнції цього ж дня Папа Франциск поділився враженнями від 16-ї Апостольської подорожі, в рамках якої наприкінці минулого тижня він відвідав Грузію та Азербайджан. «Ця подорож була продовженням та завершенням тієї, яку я здійснив до Вірменії у червні. Таким чином, – сказав Святіший Отець, – дякуючи Богові, я зміг здійснити проект відвідин всіх цих трьох кавказьких країн, щоб скріпити Католицьку Церкву, що присутня в них, та щоб підтримати шлях цих народів до миру і братерства». Папа зауважив, що Католицька Церква «покликана бути присутньою і близькою, особливо, через знак милосердної любові та сприяння людській особі», що вона намагається чинити «у спільності з іншими Церквами та християнськими спільнотами й у діалозі з іншими релігійними спільнотами», будучи переконаною в тому, що «Бог є Отцем усіх, а всі ми є братами й сестрами».

Цього ж дня, в церкві святих Андрія та Григорія на римському пагорбі Челіо, Папа Франциск, за участі Архиєпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, Голови Англіканської Співдружності, очолив молитву вечірні, яка була приурочена спогадуванню 50-річчя зустрічі їхніх попередників Папи Павла VI та Архиєпископа Майкла Ремсі, якою було відновлено діалог між Католицькою та Англіканською Церквами. Наприкінці богослуження відбулося надання місійного мандату членам Міжнародної Англікансько-Католицької Комісії єдності та місії та підписано спільну декларацію. У декларації Глави Католицької та Англіканської Церков підтвердили своє бажання переступити через досі існуючі для повної єдності перешкоди, та побажали, щоб екуменічний діалог був не лише богословським, але й виливався у факти, у конкретні діла в сферах спільного зацікавлення, як от благодійництво, дбання про створіння та мир.

Правдиве вчення Церкви не є суворою прив’язаністю до Закону, що зачаровує, як ідеології, але є об’явленням Господа Бога, Який дозволяє, щоб кожного дня Його могли знайти ті, які відкриті на Святого Духа. На цьому наголосив Вселенський Архиєрей у проповіді під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 6 жовтня 2016 року. Папа Франциск підкреслив, що Святий Дух є головною дієвою особою прямування вперед усієї церковної спільноти. А ми, християни, можемо мати три типи поведінки щодо Божого Духа. Про перший тип поведінки перестерігав святий Павло у Посланні до Галатів, які в певний момент вважали, що вони оправдовуються, спасаються завдяки їхньому чіткому виконанню Закону. Це спонукало їх до «великої суворості» у виконанні тогочасних приписів Божого Закону. Другим типом поведінки християнина щодо Святого Духа є Його засмучення. Це трапляється тоді, коли ми не дозволяємо, щоб Божий Дух надихав нас, допомагав нам зростати у християнському житті, навчав правильно діяти у житті. Третій тип поведінки – це відкритись на Святого Духа та дозволити Йому нас провадити, прикладом якого є святі Апостоли, що втратили страх та відкрились на дію Божого Духа у день П’ятидесятниці. Далі проповідник заохотив молитись в наміренні, щоб ми стали відкритими на Божого Духа.

6 жовтня Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті разом з секретарем монсеньйором Йосифом відвідали Запоріжжя і взяли участь в робочих зустрічах Технічного Комітету Акції “Папа для України”. Під час свого робочого візиту до Запоріжжя Апостольський Нунцій передав членам Комітету благословення Папи Франциска. Представник Папи Римського нагадав, що Святіший Отець активно цікавиться справами українців, що постраждали від військової агресії на Донбасі і дуже уважно спостерігає за перебігом Акції. Візит Апостольського Нунція став нагодою, щоби прийняти до реалізації перші проекти, які були надіслані в Комітет і відповідали всім умовам Акції.

«Коли люди змагаються за створення справедливішого та прозорішого суспільства, вони співпрацюють з Божим ділом», – сказав Папа Франциск під час церемонії відкриття першої міжнародної міжрелігійної Конференції про віру і спорт, яка від 5 до 7 жовтня 2016 р. відбувалася у Ватикані на тему «Спорт на служінні людству». На зустріч прибули представники світу спорту й міжнародної спільноти, провідники різних релігійних спільнот, між якими – Генеральний Секретар ООН та Президент МОК. Святіший Отець назвав важливою ознакою те, що спорт не є зарезервованим виключно для спортсменів з великими задатками, адже існує також любительський та рекреаційний спорт, метою якого є не змагання, але допомогти «покращити здоров’я й самопочуття, навчитися працювати в команді, вміти вигравати і програвати. «Ось чому важливо, щоб всі мали змогу брати участь у спортивних заходах, і я радий, що в центрі вашої уваги протягом цих днів буде заанґажування у те, щоби забезпечити, аби спорт ставав дедалі інклюзивнішим, щоб його користі були дійсно доступними для всіх».

7 жовтня 2016 року в Прес-центрі Святого Престолу відбулася презентація компакт-диска з твором "Missa Papæ Marcelli" італійського композитора епохи Ренесансу Джованні П'єрлуїджі Палестрина у виконанні хору Папської музичної Сикстинської капели. Шестиголоса "Меса папи Марчелло" була написана в другій половині XVI ст. Джованні Палестрина повністю присвятив її тодішньому Понтифіку - папі Марцелу II і цим твором довів можливість існування багатоголосої літургійної музики, всупереч думкам, немов поліфонічність спотворює чітку вимову слів тексту.

Цього ж дня, коли Церква святкує пам'ять Пресвятої Діви Марії Вервиці, Папа Франциск опублікував нове повідомлення в соціальній мережі «Твіттер».

Цього ж дня Папа на приватній аудієнції зустрівся з представниками Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної, які у Римі перебувають на XXXVI Генеральному Капітулі. Повний текст промови Папи.

Папа Франциск направив послання з нагоди пленарної асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи, яка проходила у Князівстві Монако від 6 до 9 жовтня 2016 р., Святіший Отець висловлює щирі вітання очільникам європейських єпископатів, запевняючи їх у своїй духовній близькості, та даючи високу оцінку «важливому внескові», який РЄКЄ «робить у підтримку братерських і церковних стосунків, що вказують на важливість сопричастя та радості віри».

На важливості вміння дякувати Богові за Його численні дари наголосив Вселенський Архиєрей у неділю, 9 жовтня 2016 р., проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив на площі Святого Петра у Ватикані на закінчення Марійського Ювілею. Свою проповідь Папа Франциск побудував на євангельському уривку про оздоровлення Ісусом Христом десятьох прокажених. Глава Католицької Церкви наголосив на важливості вміти дякувати Богові за усі дари, якими Він нас так щедро постійно обдаровує. Необхідно запитати себе: «А ми вміємо дякувати? Як часто ми кажемо «дякую» у наших сім’ях, у суспільстві, у Церкві? Як часто ми дякуємо Господеві?». Папа Франциск вказав на Пресвяту Діву Марію, як на найкращий приклад вдячності. Вона, отримавши звіщення Архангела про те, що стане Матір’ю Бога, відразу промовляє щирі слова вдячності: «Душа моя хвалить Господа». «Просімо у Пресвятої Богородиці, щоб допомогла нам зрозуміти, що все є Божим даром, та навчила нас дякувати», – заохотв слухачів Єпископ Риму.

У телеграмі на ім’я кардинала Чілблі Ланґлуа, Голови Єпископської Конференції Гаїті, яку в імені Святішого Отця надіслав Державний Секретар кардинал П’єро Паролін, Папа Франциск  висловив співчуття мешканцям Гаїті та закликав до солідарної допомоги в цьому «черговому випробуванні».

 Радимо також прочитати:

Захисники сім’ї  вдячні Папі за критику гендерної ідеології

XV Звичайна Загальна Асамблея Синоду Єпископів буде присвячена молоді

«Отче наш» латинською мовою – св.Іван Павло ІІ (відео)

Київ отримав вулицю св.Івана Павла ІІ

Папа анонсував іменування 17 нових кардиналів

Еліо Ґверр’еро про причини написання біографії Папи Бенедикта ХVІ

З’являться кілька нових ватиканських монет

Ультра HD в системі ватиканської комунікації