Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (09.11 – 15.11)
  • Втр, 17/11/2015 - 23:49

У понеділок, 9 листопада, Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Польщі пана Анджея Дуду. Як повідомляє Ватиканський прес-центр, під час щирих розмов відзначено позитивний вклад Католицької Церкви у польське суспільство. Крім того, обговорено деякі питання взаємного зацікавлення, такі як підтримка сім’ї, найбільш потребуючих соціальних верств та прийняття мігрантів.

Цього ж дня Папа відслужив Літургію у Латеранському соборі св. Йоана, під час якої рукоположив на єпископа отця Анджело де Донатіса. У своїй проповіді Святійший Отець говорив про «високу церковну відповідальність, до якої покликаний новий єпископ»: «Проповідуй Слово Боже при кожному зручному випадку, а іноді - і незручному; застерігай, дорікай, але завжди із лагідністю; навчай з постійною великодушністю і віровченням. Нехай твої слова будуть прості, щоб їх зрозуміли всі, нехай твої проповіді не будуть довгими.»

У вівторок Святіший Отець Франциск здійснив одноденний візит до центральноіталійського регіону Тоскани, щоб взяти участь у V Національному З’їзді Італійської Церкви. «Завжди шукати та обирати істину не є легко, але це – життєве рішення, яке повинно глибоко позначити існування кожної людини, а також – суспільства, щоб воно було справедливішим та чеснішим», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись з вірними та представниками світу праці в місті Прато, розташованому 17 км. від Флоренції.

Можна стверджувати, що ми переживаємо не епоху змін, але зміну епохи, а ситуації, які щодня зустрічаємо, ставлять перед нами виклики, які нам, іноді, важко зрозуміти Але наш час вимагає від нас «переживати проблеми, як виклики, а не як перешкоди». Думками про це поділився Папа Франциск, виступаючи у вівторок, 10 листопада 2015 р., в катедральному соборі Флоренції перед учасниками V Національного З’їзду Італійської Церкви на тему «В Ісусі Христі – новий гуманізм». За словами Святішого Отця, ми можемо говорити про гуманізм лише у світлі центральності Ісуса, «відкриваючи у Ньому риси справжнього обличчя людини».

Закінчилась подорож Папи до Флоренції Літургією. У проповіді Понтифік наголосив: «Оберігати та звіщати правильну віру в Ісуса Христа – це центр нашої християнської ідентичності, тому що в розпізнаванні таїнства Божого Сина, Який став людиною, ми зможемо вглиблюватися у таїнство Бога та таїнство людини».

Перед початком загальної аудієнції у середу, 11 листопада, Папа Франциск зустрівся з делегацією Боснії та Герцеговини, яку очолював Драґан Човіч, теперішній Голова Президії Країни.

Роздумам над радістю спільного життя, як «характеристикою родинного життя», якої вчимося вже з перших років, присвятив своє повчання Папа Франциск з нагоди загальної аудієнції. Символом цієї чесноти, за словами Святішого Отця, є «родина, зібрана навколо домашньої трапези», адже спільна трапеза, крім нагоди розділити страву, є також нагодою поділитися почуттями, розповідями, спільно пережити події, а тому є «фундаментальним досвідом». Спільна трапеза – «це точний термометр для перевірки стану здоров’я стосунків», адже «якщо в родині щось не так, якщо є якісь приховані рани, то за столом це відразу видно».

У четвер, 12 листопада, Папа Франциск прийняв делегацію єпископів Словаччини, які прибули із візитом Ad limina apostolorum. «Церква, як знак і засіб єдності людей з Богом та між собою, покликана бути домівкою та школою сопричастя, в якій вміють цінувати та приймати все те, що є доброго в іншій особі», - промовив до влад Папа.

Існують дві небезпечні спокуси, які чигають над християнином і в які може впасти навіть той, хто має віру у серці: обожествлювати земні речі і навіть деякі звички та ідолопоклонятися нашому буденному життю, вважаючи, мовляв те, що з нами тепер відбувається триватиме вічно. Натомість існує лише одна Найбільша Краса, яку слід споглядати і Нею захоплюватись, – Господь Бог. Про це проповідував Святіший Отець Франциск під час ранкової Святої Літургії у п’ятницю, 13 листопада.

У п’ятницю, 13 листопада, у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Викокопреосвященнішого архиєпископа Клаудіо Ґуджеротті Апостольським Нунцієм в Україні. До цього часу він очолював представництво Святого Престолу в Білорусі.

Із жахом Папа Франциск дізнався про теракти, що в ніч з 13 на 14 листопада, стались у Парижі. Ватикан, – ствердив О. Федеріко Ломбарді, – з тривогою слідкує за цими жахливими новинами: «Ми засмучені цим новим виявом божевільного терористичного насильства і ненависті, який засуджуємо у найрішучіший спосіб разом із Папою та всіма людьми, що люблять мир. Молимось за жертви та за поранених та за весь французький народ».

Війни, голод і стихійні лиха, не є найважливішим посланням з Євангелії від святого Марка, в якому він провіщає кінець світу, бо кінцева мета – це зустріч з Господом, зауважив у своєму роздумуванні перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Франциск. «Нашою кінцевою метою є зустріч із воскреслим Господом, – сказав Папа і запитав присутніх: чи багато з вас про це думає? Про те, що настане день, коли ми зустрінемо Господа обличчям в обличчя? Ця зустріч є метою всього нашого життя. Ми живемо в очікуванні не якогось часу чи місця, але йдемо назустріч визначеній особі – Ісусові. Далі Папа Франциск запитав у присутніх, скільки з них читають і серйозно сприймають гороскопи, намагаючись заглянути в майбутнє. «Якщо у вас виникне бажання прочитати гороскоп, краще гляньте на Ісуса, Який завжди з нами.»

«Дорогі брати й сестри, прагну висловити свій глибокий біль з приводу терактів, які пізно ввечері у п’ятницю скривавили Францію, спричинивши численні жертви. Президентові Французької Республіки та всьому народові складаю свої братні співчуття. Запевняю свою особливу духовну близькість родичам тих, які втратили життя, та пораненим», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній».

 

Радимо ознайомитись:

Кардинал Мюллер: У Ватикані немає опозиції Папі.

Кардинал Паролін: Ватикан може стати мішенню терористів.

Кардинал Рацінґер: Політика не може походити з віри

Комунікат конференції Римо-Католицьких єпископів України з нагоди призначення нового Папського нунціяв Україні.