Папа Франциск: Короткі проповіді - і багато милосердя
  • Втр, 10/11/2015 - 15:15

9 листопада Папа Франциск очолив Месу в Латеранському соборі Святого Йоана в літургійне свято освячення цієї римської базиліки. Під час урочистого богослужіння Папа рукоположив на єпископа 61-річного італійського священика Анджело Де Донатіса, уродженця Апулії. Прелат був призначений допоміжним єпископом Риму.

У своїй проповіді Святійший Отець говорив про «високу церковну відповідальність, до якої покликаний новий єпископ»: його місія продовжує справу Спасителя. «Єпископство - це назва служіння, а не почесті», підкреслив Папа Франциск. Відклавши убік підготовлений текст, Святіший Отець продовжив експромтом:

«Проповідуй Слово Боже при кожному зручному випадку, а іноді - і незручному; застерігай, дорікай, але завжди із лагідністю; навчай з постійною великодушністю і віровченням. Нехай твої слова будуть прості, щоб їх зрозуміли всі, нехай твої проповіді не будуть довгими. Дозволю собі сказати: пам'ятай про свого батька, який був щасливий, знайшовши за містом одну парафію, де Святу Месу служили без проповіді. Нехай твої проповіді будуть справжньою передачею Божої благодаті: простими і зрозумілими, здатними спонукати кожну людину стати краще».

Святіший Отець доручив новому єпископу Риму безперервне виховання духовенства - священиків, дияконів та семінаристів. Їх слід любити всім своїм батьківським і братським серцем, а разом з ними - людей бідних, беззахисних, усіх, хто потребує допомоги. «Охоче ​​й терпляче вислуховуй їх», - підкреслив Папа Франциск: «дуже часто потрібно мати багато терпіння, але саме так будується Царство Боже!»

Святіший Отець звернувся до нового римського єпископа із особливим проханням щодо духовенства напередодні Ювілейного року Милосердя:

«Я прошу тебе як брата: будь милосердним. Церква і весь світ потребують великого милосердя. Наставляй священиків та семінаристів до милосердя словами, але перш за все своїми справами. Милосердя Небесного Отця завжди приймає, у Нього завжди є місце в серці; ти ж ніколи і нікого не виганяй геть, але очікуй з великим терпінням. Цього я бажаю тобі: будь многомилостивий».