Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (09.12 – 15.12)
  • Срд, 18/12/2013 - 00:00

Понеділок. Слід покласти край поділам та неприязні у Святій Землі та на Близькому Сході. Це – заклик Папи Франциска, який прозвучав під час Святої Меси у понеділок, 9 грудня. Разом з Єпископом Риму співслужив Блаженніший Ібрагім Ісаак Сідрак, Патріарх Олександрійський, Глава і Отець Коптської Католицької Церкви, що в Єгипті. Коментуючи євангельський уривок, що розповідає про зцілення паралітика, Папа зазначив, що мова йде про «Христа, Який перемагає параліч людства». За його словами, «параліч сумління є заразливим», і є здатним «поширитися на суспільні структури та громади, блокуючи розвиток цілих народів». Але будь-яку ситуацію може змінити могутній Христовий заклик: «Встань і ходи!».

У понеділок Святіший Отець прийняв на аудієнції у Ватикані Президента Демократичної Республіки Конго Дені Сассу-Нгессо.

Мир у світі − це не утопія, заявив Державний секретар Ватикану, архиєпископ П'єтро Паролін, 13 грудня під час зустрічі у Ватикані з дипломатичним корпусом, акредитованим при Святому Престол. Він підкреслив, що Церква і Папа прагнуть до створення справжньої людської сім'ї, в якій діалог перемагає війну і конфлікти.

Вівторок. 10 грудня під час Служби Божої у каплиці Дому «Святої Марти» Вселенський Отець запропонував зібраним на богослуження роздумати над прочитаним уривком із 40 розділу старозавітної книги Пророка Ісаї, у якому йшла мова про утішення. Святіший Отець підкреслив, що ми не повинні боятися Господнього утішення, а, навпаки, повинні його просити та шукати.

Середа. Перед тим, як промовити до італійських прочан, які у середу, 11 грудня, зібралися загальну аудієнцію, Святіший Отець звернувся із таким закликом: «Вчора Карітас розпочала всесвітню кампанію проти голоду та марнування продовольства, під гаслом: “Одна людська сім’я – їжа для всіх”…Існування мільйонів людей, – додав Святіший Отець, – які потерпають від голоду, є згіршенням, яке не повинно нас паралізувати, але спонукати до дії всіх: окремих осіб, родини, спільноти, інституції, уряди.»

Папа Франциск, перший єзуїтський понтифік, який завоював серця людей і заголовки газет своїми скромністю та смиренням, був названий журналом TIME Людиною року-2013. Видання обирає людину року за тим, хто, на думку редакторів, найбільше вплинув на життя планети.

П’ятниця. Християни, які мають алергію на проповідників, завжди готові до критики, насправді бояться відчинити двері своєї душі для Святого Духа. На цьому зосередив свою увагу Вселенський Архиєрей Франциск під час ранкової Служби Божої. Святіший Отець зазначив, що, нажаль, є такі християни. Вони немов перебувають у клітці, є сумними та ув’язненими, адже бояться свободи Святого Духа, Який приходить до нас через проповідь. Найбільше людей обурює те, що Бог промовляє через обмежених людей, через грішників; що Бог промовляє і спасає через Ісуса, якого вважали злочинцем. «Ці християни, – наголосив Єпископ Риму, – не вірять у Святого Духа, не вірять у ту свободу, яка приходить від проповіді, яка напоумлює, повчає, а навіть і дає ляпаса; але власне свобода дозволяє Церкві розвиватися».

Папа закликав міжнародне співтовариство рішуче боротися з торгівлею людьми. Він наголосив, що це злочин проти людства, який щораз більше поширюється в сучасному світі. Він з болем зазначив, що його скоюють не тільки злочинні організації, але навіть приватні особи і публічні установи й  члени миротворчих контингентів. Папа Франциск говорив про це сімнадцятьом новим послам при Святому Престолі, яких прийняв на спеціальній аудієнції в залі Клементина Апостольського палацу.

Дозвольмо, щоб нас огорнуло світло Христової Істини, тому що «радість Євангелія наповнює серця та життя тих, які зустрічаються з Ісусом», – таке побажання, цитуючи своє перше післясинодальне Апостольське Напоумлення, Папа Франциск склав делегації із німецької Федеральної землі Баварії, яка у п’ятницю, 13 грудня, прибула до Ватикану на урочисте засвічення різдвяної ялинки на площі Святого Петра, яка цього року походить з їхньої батьківщини. «При цій чудовій нагоді, – вів далі Святіший Отець, – від щирого серця бажаю всім вам, тут присутнім, та вашим співвітчизникам та землякам, у спокої пережити Господнє Різдво». Він зазначив, що під час Різдва у всіх закутках світу звучать слова ангела, сказані до вифлеємських пастирів: «Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь».

13 грудня 1969 року – 44 роки тому – Хорхе Маріо Берґольйо був рукоположений у священики в Ордені Отців Єзуїтів (Товаристві Ісусовому).

Субота. Майже поруч із резиденцією «Дім Святої Марти» розташована дитяча поліклініка «Диспансер Святої Марти». У суботу 14 грудня вранці Папа Франциск відвідав це дитяче поліклінічне відділення, яке займається понад 270 потребуючими сім’ями – переважно це родини мігрантів з усього світу, без різниці на віросповідання, серед яких є також і з України. Педіатричну службу надають 22 лікарі-волонтери, яким допомагають ще 25 добровільних помічників. Від початку цього року вони вже провели понад 3.500 амбулаторних візитів. Після короткого візиту установи Папа Франциск зустрінувся з дітьми, батьками, лікарями та волонтерами дитячої поліклініки. Діти приготували йому несподіванку – випереджуючи день народження Святішого Отця – вони влаштували невелике свято, даруючи святковий торт, а волонтери – білий вовняний светр.

Префект Конгрегації Доктрини Віри відповів на критику деяких німецьких єпископів, які стверджували, що він хоче заблокувати обговорення на тему пастирської опіки розлучених, які перебувають у несакраментальних зв’язках. У жовтні Архиєпископ Герхард Мюллер опублікував статтю, схвалену Папою Римським, у який нагадує вчення Христа і Церкви про нерозривність шлюбу, зазначаючи, що його зміна не належить до компетенції Церкви. Архиєпископ заперечив, що між ним і Папою Франциском є розбіжності в цьому питанні.

Неділя. Традиційно опівдні в неділю Святіший Отець зустрівся з вірними для спільного проказування молитви «Ангел Господній». На початку катехизи Вселенський Архиєрей пригадав, що ця третя неділя Адвенту є, так званою, Неділею «Gaudete» (радості). В літургійних текстах, що призначені Римо-Католицькою Церквою на цей день, можемо зауважити кількаразовий заклик до радості з приводу того, що Спаситель близько. Далі Єпископ Риму зазначив, що євангельська радість не є звичайною радістю, адже її підставою є усвідомлення, що нас приймає і любить Господь Бог. Він пригадав прочитані під час Святої Меси слова із книги пророка Ісаї, що Бог є Тим, Який приходить для того, щоб нас спасти, поспішаючи, зокрема, до тих, які заблукали. «Дякуючи Його допомозі, ми можемо завжди розпочати спочатку, Як, розпочати спочатку?! Хтось міг би мені сказати: «Ні Отче, я багато натворив, я великий грішник, я велика грішниця, я не може розпочати спочатку». Помиляєшся! – наголосив Папа – Ти можеш розпочати спочатку! Чому? А тому, що Він на тебе чекає, Він є поруч тебе, Він тебе любить, Він милосердний, Він тобі прощає, Він Тобі дає силу, щоб розпочати заново.» «Нашою радістю є Христос, Його вірна та невичерпна любов! Отож, коли християнин стає сумним, то це означає, що він віддалився від Ісуса», – мовив Папа, заохочуючи молитись за таких засмучених людей, щоб виявити їм тепло християнської спільноти

 

Радимо ознайомитись:

Послання Святішого Отця Франциска на XLVII Всесвітній день миру

«Братерство – фундамент і шлях миру». Підсумок Послання Папи Франциска з нагоди XLVII Всесвітнього дня миру