Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (28.10 – 04.11)
  • Срд, 06/11/2013 - 00:07

Понеділок. Ісус не перестає молитися та заступатися за нас, показуючи Небесному Отцеві ціну нашого спасіння – Свої рани. Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час Святої Меси, в понеділок, 28 жовтня, коли Церква латинського обряду святкує пам’ять святих апостолів Симона та Юди Тадея. Далі Папа звернув увагу на те, що християни між собою часто кажуть: «Помолися за мене». І це, за його словами, дуже гарна справа, тому що ми, брати й сестри, повинні молитися одні за одних. Але також можемо просити Ісуса заступатися за нас, бо Він дійсно молиться за всіх нас.

«Грати як команда» і бути «професіоналами на службі Церкви» закликав Папа Франциск співробітників Ватиканського телевізійного центру, яких він прийняв на аудієнції 28 жовтня з нагоди 30-річчя діяльності цієї установи.

Вівторок. Християнська надія – це не оптимізм, але «палке очікування» об’явлення Божого Сина. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді, виголошеній під час ранкової Святої Меси у вівторок, перестерігаючи християн перед зручним рутинним наставленням, адже християнська надія є динамічною та життєдайною

Папа Франциск прийняв на особистій аудієнції всесвітньовідому правозахисницю, лідера демократичної опозиції правлячій у Бірмі військовій хунті Аун Сан Су Чжі, яка прибула до Риму, щоб отримати почесне громадянство Вічного Міста. За повідомленням Прес-центру Святого Престолу, Папа висловив пані Су Чжі вдячність за її працю на благо демократії і миру в усьому світі.

Середа. Папа Франциск 31 жовтня очолив Месу в каплиці св. Себаст’яна у ватиканській базиліці, при вівтарі, в якому зберігається труна з тілом бл. Івана Павла II. Кожен четвер вранці там відбувається Євхаристія, на якій збираються в основному паломники з Польщі. Понтифік зосередився на історії життя св. Павла і його радикальній прихильності до Христа. Франциск закликав приймати любов Христа не наполовину, але повністю, до кінця, з мужністю. «Давайте подивимося на Павла і його мужність, що виходить з цієї любові, і подивимося на Ісуса, Який плаче над містом, невірним Йому.»

В середу на загальній аудієнції Святіший Отець говорив про спілкування святих. «Катехизм Католицької Церкви пригадує, що під цим виразом розуміються дві реальності: «спілкування з тим, що святе, зі святинею», і «спілкування між тими, хто святий, - між святими» (п. 948)». Папа зупинився на другому аспекті, виділивши три пункти. 1. Відносини Ісуса та Отця є «матрицею» зв'язків між нами, християнами: якщо ми є глибоко втягнутим в цю палаючу піч любові, якою є Трійця, тоді ми можемо стати справді єдиним серцем і єдиною душею між собою. 2. Якщо є ця вкоріненість у джерелі Любові, - в Бозі, - тоді виявляється також взаємний рух: від братів до Бога. 3. Спілкування святих виходить за рамки земного життя, виходить за рамки смерті і триває вічно. Це єднання між нами триває в іншому житті.

Четвер. Проповідь Папи під час ранкової Меси в каплиці Дому Св. Марти була повністю зосереджена на Таїнстві Примирення. Сповідатися - означає йти на зустріч любові Ісуса з відкритим серцем і щирістю дітей, не відкидаючи «благодать сорому», яка дає нам відчути прощення Бога. Папа закликав мати мужність перед сповідником називати гріхи своїми іменами, не приховуючи їх.

Папа Франциск - один з найвпливовіших людей світу, випливає з дослідження авторитетного журналу «Forbes». Понтифік займає в його списку четверте місце.

Речник Ватикану підтвердив інформацію, яка останніми днями поширилась в ЗМІ стосовно того, що Папа Франциск має намір скликати 22 лютого консисторію для іменування нових кардиналів.

П’ятниця. 1 листопада на свято Усіх святих Понтифік відслужив Літургію. Під час проповіді Папа роздумував про Небо. «Яким чудовим є зображення Неба, про яке сьогодні ми почули в першому читанні: «Господь, Бог, краса, доброта, істина, ніжність, всеосяжна любов – нас все це очікує», - сказав Папа, додаючи, що увійти до Божого Царства ми можемо лише завдяки Крові Агнця, Крові Христа. «Сьогодні день радості, але радості спокійною, тихої, мирної. Подумаймо про кінець життя багатьох наших братів і сестер, що жили перед нами, подумаймо про наш кінець життя, коли він прийде. І подумаймо про наше серце і запитаймо себе: «Куди закинутий якір мого серця?». І якщо він встановлений неправильно, закиньмо його туди, на той берег, знаючи, що надія не осоромлює, бо Господь Ісус Христос не розчаровує», - на завершення сказав Святіший Отець.

Ціль життя не смерть, а рай, – сказав Папа Франциск в розважанні перед молитвою «Aнгел Господній» на свято Всіх Святих. Святіший Отець зазначив, що бути святим не є привілеєм небагатьох. Кожен може стати святим, бо святість є покликанням усіх. Шлях святості, який має обличчя і ім'я Ісуса Христа та вісім блаженств. – Святість є гарною дорогою, – запевнив Франциск. Він додав, що посланням святих є довіра до Бога. Бо він є другом, який ніколи не підведе.

Субота. Папа Франциск зустрівся з учасниками конференції на тему «Торгівля людьми −  сучасне рабство», яка 2-3 листопада 2013р. проходить у Ватикані.

У суботу, 2 листопада, коли в Церкві латинського обряду відзначався Спомин всіх померлих, ввечері Папа Франциск зійшов до крипти під ватиканською базилікою Святого Петра, щоб помолитися за упокій похованих там Римських Єпископів.

Неділя. Недільна катехиза перед проказуванням молитви «Ангел Господній» була присвячена роздумам над уривком Євангелія від Луки, де описується навернення Закхея. «Не маючи можливості наблизитися до Ісуса, - йому не давав це зробити натовп, можливо, через погану славу про нього, - і будучи маленького зросту, Закхей виліз на дерево... Цей зовнішній жест, трохи смішний, висловлює, однак, внутрішній рух людини, яка намагається піднятися над натовпом, щоб мати контакт з Ісусом», - пояснив Папа. «Ісус пішов в дім Закхея, тим самим викликавши осудження всіх мешканців Єрихону, тому що в ті часи теж чимало пліткували…а Ісус говорив: «Нині спасіння прийшло, бо й він син Авраама» (Лк 19,9). З того дня в дім Закхея увійшла радість, увійшов мир, увійшло спасіння, увійшов Ісус.» Понтифік закликав: «Брати і сестри, дозволимо Ісусові кликати нас по імені! Почуймо в глибині серця Його голос, звернений до нас: "Сьогодні Мені треба бути в тебе в домі"».

 

Радимо ознайомитись:

Запрошуємо вас у своїх молитвах приєднатись до папських молитовних намірень на листопад

Святий Тома з Аквіну про владу Римських Архиєреїв

Кардинал Пелл: Франциск – єзуїт старої школи