Тижневий огляд: переслідування християн (04.012-10.01)
  • Пон, 11/01/2016 - 23:47

5 січня повідомляється, що напередодні святкування Різдва у Бангладеш два католицьких єпископи отримали погрози смерті від радикальних мусульман. Загалом у Бангладеш, починаючи з жовтня 2015 року, 37 християнських лідерів отримали погрози смерті.

В різдвяний час в Індії християнські спільноти перебували в атмосфері тривоги і в очікуванні нападів на свої храми. На їхню думку, в країні зростають екстремістські настрої з боку радикальних послідовників індуїзму. До інших релігій, переконані християни, в країні стали ставитися тепер з підозрою.

Архиєпископ Бомбею кардинал Освальд Ґрасіас, Глава Конференції католицьких єпископів Індії і Президент Федерації єпископських Конференцій Азії ініціював беатифікаційний процес стосовно мучеників Кандхамалу в індійському штаті Орісса. Антихристиянське насильство в цьому індійському штаті у 2008 році забрало життя більш як 90 християн, які не хотіли відрікатися своєї віри, а понад 56 тис. християн залишилися без притулку.

Священик-францисканець Дхійя Аззіз, вже вдруге викрадений в Сирії, звільнений і почуває себе добре. Кустод Святої Землі о. Пьєрбаттіста Піццабалла, висловлюючи радість від імені всіх францисканців, сказав, що звільнення о. Аззіза вселяє надію на те, що повернуться і інші взяті в полон священнослужителі. Він зазначив, що «канали комунікації все ще відкриті».

Войовнича бразильська феміністка Сара Вінтер засновниця бразильського відділу організації FEMEN, проголосила війну абортам і фемінізму. Зміна її життєвої позиції відбулася два місяці після того, як вона сама стала матір’ю. Попередню вагітність Сара Вінтер перервала абортом, про що зараз дуже жалкує.

Відповідно до інформації за 6 січня читаємо, що в Італії зафіксовані масові випадки актів вандалізму різдвяних атрибутів. Обезголовлена фігурка св. Йосифа і викрадена фігурка Дитятка Ісуса, яку, втім, знайшли, але теж зламаною, – так невідомі знищили різдвяну шопку в італійському містечку Серіана. Подібне святотатство скоїли на площі св. Рокко у м. Фаббіана, у містечку Пітеллі, біля Спеції та в м. Амелія.

7 січня з’явилося повідомлення про те, що Різдвяної ночі бойовики проросійських незаконних збройних формувань в черговий раз продемонстрували своє справжнє ставлення до християнських цінностей. Саме у Різдвяну ніч агресор встановив новий післяноворічний рекорд по кількості та інтенсивності позицій українських захисників: промосковські терористи влаштували 51 обстріл.

Згідно з інформацією за 8 січня читаємо, що влада Сальвадору заявила, що 6 січня цього року арештовано 17 колишніх військовослужбовців, яких звинувачують в одному з найрезонансніших злочинів в часі громадянської війни 1980-1992 рр. у цій латиноамериканській країні – вбивстві шести священиків-єзуїтів. Також у США було заарештовано колишнього заступника міністра Сальвадору Іноцента Монтано, якого вважають замовником вбивства священиків.

9 січня повідомляється, що напередодні Різдва в місті Горки (Білорусія), подружжя, яке є членами Міжнародного союзу церков євангельських християн-баптистів, запросили в свій будинок 26 друзів і знайомих, щоб порозважати на тему: «Чому народився Ісус Христос?». Спілкування порушили представники Горецького райвиконкому і міліції, які звинуватили присутніх у відсутності дозволу на проведення зборів. Подружжя відзначило, що проведення зустрічі з одновірцями в себе вдома не суперечить білоруському законодавству, а поведінку влади «можна розтлумачити, як переслідування за релігійними переконаннями».