Християни в Індії побоюються нападів індуїстів
  • Втр, 05/01/2016 - 11:46

Християнські спільноти в Індії в різдвяний час перебувають в атмосфері тривоги і в очікуванні нападів на свої храми. На їхню думку, в країні зростають екстремістські настрої з боку радикальних послідовників індуїзму. До інших релігій, переконані християни, в країні стали ставитися тепер з підозрою, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на newsru.com і The Daily Telegraph.

Побоювання ці не безпідставні. На християнські церкви в Делі в нинішнє Різдво скоїли шість нападів. Тепер деякі з них безперервно охороняють поліцейські загони. Рік тому один з делійських храмів спалили дотла.
Влада неохоче визнає факти нападів. Виникнення пожежі, наприклад, пояснюють або поодиноким актом вандалізму, або несправністю електропроводки. Християни такі заяви не приймають і мають власні уявлення про те, хто може стояти за спрямованими проти них акціями.

Як розповів Сиріл Патрік – священик католицького храму Воскресіння в західному Делі, впродовж декількох різдвяних днів його парафія жила в постійному страху. Патрік ще добре пам'ятає, як минулого року теж на Різдво спалили іншу делійську церкву.

У правлячій Індійській народній партії (BJP), яка, як вважають, має прямі зв'язки з націоналістичними угрупованнями, від випадків нападу дистанціюються і стверджують, що влада вживає всі необхідні заходи для захисту іновірців.

За словами представника BJP Абдула Рашида Ансарі, поліція і місцева влада негайно реагують на такі інциденти. Уряд серйозно ставиться до таких фактів, відзначає він. У той же час Ансарі вважає природним, що в будь-яких релігійних спільнотах трапляються фанатики, які можуть ініціювати певні речі.

Однак християни сумніваються з приводу того, що справді були прикладені необхідні зусилля для упіймання злочинців, які скоїли напад.

«Нехай поліція покаже тих, хто скоїв підпал, якщо вона справді знає це», – заявив один зі священиків, додавши, що правоохоронці, по суті, невільні у своїх діях і є маріонетками уряду.

Тим часом повідомлення про випадки нападів індійських націоналістів на християн і мусульман досить часто з'являються в заголовках новин світових ЗМІ. Християнські активісти зафіксували близько 194 фактів антихристиянських інцидентів в Індії, що відбулися за останні 12 місяців, включаючи сім смертельних випадків.

У грудні сотні християн зі штату Уттар-Прадеш поставили свої підписи під відкритим листом прем'єр-міністру Індії Нарендру Моді, в якому просять вжити заходів проти зростаючої кількості нападів на їхніх одновірців з боку крайніх правих угруповань.

Християнська спільнота в Індії становить всього 2% від загальної чисельності населення країни, хоча, з іншого боку, – це чимала група з 24 млн осіб.