Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.02.15 - 21.02.16)
  • Втр, 23/02/2016 - 00:40

14 лютого 2016 року Єпископ-помічник Київський, владика Йосиф (Мілян) посвятив Стрітенські свічки і привітав зі святом українську громаду в Будапешті.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію та виголосив  проповідь до вірних в місті Обухів (Київщина). По завершенні Літургії Глава УГКЦ освятив ікону і  ризу подаровану йому монахами із Гроттофератського монастиря, яка відтепер перебуватиме в Обухівській обителі.

У м. Самборі відбулось святкування 20-ліття з моменту віднайдення Самбірської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. У цей день у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, де чудотворна ікона знаходиться впродовж майже 290 років, відбулась Божественна Літургія за участі владики Богдана, секретаря Синоду єпископів УГКЦ, владики Ярослава, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, і священиків Самбірського деканату.

Цими днями о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, перебуває з офіційним візитом у Канаді, в єпархії УГКЦ міста Торонто. Візит священика до Канади триватиме три тижні. На цей час заплановано зустрічі з представниками влади та Збройних сил Канади. Окрім цього, отець відвідує місцеві греко-католицькі парафії, де розповідає про служіння військових капеланів УГКЦ на сході України в зоні АТО.

Чому віряни проти виключення з Конституції поняття «шлюб»? 18 лютого о 14.00  відбувся "круглий стіл" на тему: "Звернення вірян до Уряду з вимогою щодо неприпустимості видалення з Конституції України визначення шлюбу.

18 лютого 2016 року виповнилась друга річниця початку розстрілів на Майдані. Семінарійна спільнота ДДС взяла участь у вшануванні цих сумних роковин у м. Дрогобичі. З цієї нагоди біля пам'ятного знаку героям Небесної Сотні та Захисникам незалежності України, що встановлений на фасаді катедрального храму Пресвятої Трійці, була відслужена панахида за загиблими під час Революції гідності. Очолив панахиду владика Григорій (Комар), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії у співслужінні священиків єпархії.

 Слово з нагоди вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні (2016)

19 лютого 2016 року, з нагоди другої річниці трагічних подій на Євромайдані, у Львові, біля пам'ятника Т. Шевченку відбулося вшанування полеглих Героїв Небесної Сотні спільною молитвою та громадською акцією "Під щитом Небесної сотні"

20 лютого владика Василь (Тучапець) у храмі св. Миколая Чудотворця очолив заупокійну Св. Літургію за героями Небесної Сотні. Співслужив Архиєрею о. Микола Семенович, парох храму. Варто додати, що поминальні молитви також відбулися у парафіях Харківського екзархату.

В селищі міського типу Обертин відкрили пам’ятну дошку Погорєлову Михайлу Анатолійовичу воїну, який загинув в Іловайську під час проведення АТО. Для посвячення меморіальної дошки, яку розмістили на фасаді місцевої школи, прибув правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Кир Василій (Івасюк.)

У другу річницю розстрілів мирних протестувальників на Майдані Незалежності в Києві, в українській парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі преосвященний Владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, очолив поминальну молитву за невинно убієнних під час Революції Гідності в Україні.

Глава УГКЦ: «Герої Небесної сотні кличуть нас побачити всю правду про себе й державу…». Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в Неділю про митаря й фарисея, 21 лютого, під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

21 лютого, у Неділю Митаря і Фарисея, Преосвященніший Владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, звершив Архиєрейську Божественну Літургію в парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі. З архиєреєм співслужили настоятель парафії Свв. Сергія і Вакха, протоієрей Іван Кулик, ієромонах Йона Максім, ієрей Петро Немеш та ієрей Іван Гобела. Дияконував Руслан Сідельник.

Приклад митаря пригадує нам про важливі прикмети молитви, що потрібні для її успіху. Про це сказав владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, 21 лютого під час Божественної Літургії у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Наприкінці проповіді єпископ закликав вірних під час приготувань до Великого посту просити в Господа благодаті, щоб відчути потребу внутрішнього навернення, а також дару Христового смирення.

Читайте також:

Глава УГКЦ: «Бог кожного з вас любить, поділіться тією любов’ю з іншими, не чекайте чогось взамін, перші щось дайте» Як нам учитися любити? Відчуваючи себе любленими Богом, мусимо тією любов’ю ділитися з іншими. Над цим роздумував Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у програмі «Вічне» телеканалу «UA:Перший».

Блаженніший Святослав: «Капелани УГКЦ присутні на фронті для того, щоб уберегти наших солдатів від ненависті» Українські солдати, які побували в полоні, бачили те, що тамтешнє духовенство переважно слугує інструментом іноземної загарбницької політики, не цурається зброї, що суперечить гідності священицького сану й покликанню священика. Про це Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав у інтерв’ю виданню «Фокус» (№6, 2016 р.).

Глава УГКЦ привітав владику Стефана (Сороку) з 15-річчям введення його на митрополичий престол Філадельфійської архиєпархії