Тижневий огляд: життя УГКЦ (27.10-02.11)
  • Втр, 04/11/2014 - 13:29

30 жовтня 2014 року:

 У м. Херсоні при Василіянському монастирі відбувся собор Одеського та Кримського Екзархатів УГКЦ на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Собор, на який прибули духовенство і миряни з усіх куточків Екзархатів, розпочався урочистою Архиєрейською Божественною Літургією у храмі св. Володимира Великого, яку очолив Преосвященний Владика Михаїл Бубній, ЧНІ, Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський. Співлужили Екзархові усі священики Одеського Екзархату, а Кримський Екзархат представляв преподобний о. Йосиф Будай, ЧСВВ.

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк подарував автомобіль Opel Frontera (2.3 TDI, 4x4) ІІ-ій роті добровольчого батальйону «Айдар». У цій роті служив загиблий тернополянин Віктор Гурняк, християнський похорон якого архиєрей здійснив 21 жовтня в Архикатедральному соборі Тернополя. Власне у бою, в якому загинув Віктор Гурняк, рота втратила всі технічні засоби.

Як повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці Посольство Україні при Апостольському Престолі, у Римі відбувся протокольний захід на честь новопризначеного Посла ‪Канади при Святому Престолі Денніса Савойе, участь у якому взяли Посол ‪‎США Кеннет Хеккет, Посол ‪‎України Тетяна Іжевська та Єпарх Нью-Вестмінстерський (Канада) ‪УГКЦ владика Кеннет (Новаківський).

30 – 31 жовтня Екзарх Донецький УГКЦ владика Степан (Меньок) разом із священнослужителями екзархату вперше за останній квартал зібралися, щоб разом поділитися усім пережитим та поміркувати над майбутніми планами душпастирства на екзархальній території. Зустріч відбулася в приміщенні санаторію «Чайка» в Запоріжжі.

Із сумом повідомляємо, що в ніч з 30 на 31 жовтня на 91-му році життя відійшов у вічність єпископ-емерит Івано-Франківський Софрон Мудрий, ЧСВВ. Некролог.

Фільм-портрет "Під покровом Божого Провидіння". Фільм про покликання, життя і служіння єпископа Софрона Мудрого ЧСВВ, створений до 90-літнього ювілею владики на основі однойменної книги спогадів.

1-го листопада, у 70-ті роковини відходу до вічності, Божественною Літургією в Соборі святого Юра в Українській Греко-Католицькій Церкві урочисто розпочався Рік Митрополита Андрея Шептицького.
Богослужіння очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). Під час проповіді до вірних Блаженніший подякував Господу Богу за особу слуги Божого Митрополита Андрея, який був «дверима до вічності для своїх людей».

Глава Української Греко-Католицької Церкви звернувся до всього українського народу, до кожної віруючої християнської душі завітати до Собору святого Юра, що у Львові, і відвідати крипту, в якій спочиває Митрополит Андрей Шептицький.

Владика Ярослав: "Впродовж цілого архипастирського служіння митрополит Андрей керувався у своїй праці насамперед навчанням і прикладом Христа". На цьому 1 листопада наголосив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, під час Божественної Літургії у Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича.

«За прикладом митрополита Андрея ми повинні розбудовувати наш народ, наближаючи його до Господа», − Блаженніший Любомир

Про Андрея Шептицького-мецената

Іван Франко і Митрополит Андрей Шептицький на тлі взаємин аристократичної та демократичної еліт

Про смерть і похорон Митрополита Андрея Шептицького. Фрагмент фільму "Світильник істини", у якому розповідається про смерть і похорон Митрополита Андрея (Шептицького)

Митрополит Андрей Шептицький та євреї: етично-історичний аналіз. Доповідь на симпозіумі про Митрополита Шептицького в Інституті східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького, Оттава, Університет св. Павла, 25 квітня 2012 року

Митрополит Андрей Шептицький. ЯК БУДУВАТИ РІДНУ ХАТУ?

Проповідь владики Ігора під час молодіжних чувань за прославу Слуги Божого Андрея

2 листопада:

День похорону Єпископа Софрона Мудрого, ЧСВВ. Чин похорону очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир Війтишин в співслужінні 14-ти Єпископів в складі представників РКЦ та УПЦ КП. Заупокійною Літургією розпочався Чин похорону: 13-ть Єпископів, чисельне духовенство, монашество та велика кількість вірних молилась за упокій душі новопреставленого Єпископа Софрона.

ПОХОРОН ВЛАДИКИ СОФРОНА МУДРОГО - СЛОВО ГЛАВИ УГКЦ. Поминальне слово Блаженнішого Святослава Шевчука - Глави УГКЦ. Архікатедральний собор Воскресіння Христового м. Івано-Франківськ.

Понад 600 працівників пенсійного фонду України в Тернопільській області зібрались на другу професійну прощу до Марійського духовного центру Зарваниця. Паломництво відбулося з нагоди професійного свята. Божественну Літургію у Соборі Матері Божої Зарваницької очолив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, відвідав з пастирським візитом храм Блаженного священномученика Олексія Зарицького. Архиєрей очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. 

Владика Венедикт про любов та образ Божий у людині на святкуванні Дня іконописця в УКУ.

Владика Венедикт про свій досвід іконописання: дискусійні питання та відповіді на них.

Анонс:

9 листопада - День молитви за сиріт. Звернення Комісії УГКЦ у справах родини з приводу Дня молитви за сиріт