У 2013 році Музеї Ватикану відвідали 5,5 млн. осіб
  • Пон, 29/09/2014 - 15:46

5,5 млн. осіб відвідали в 2013 році Ватиканські музеї, в яких зберігається велика колекція творів мистецтва, що належать Римо-Католицькій Церкві.

Початок цьому зібранню поклала колекція скульптур, зібрана Папою Юлієм II в XVI столітті. Офіційною датою заснування вважається 1506р., коли в Римі була виявлена скульптурна група «Лаокоон та його сини» - її встановили у внутрішньому дворику одного з ватиканських палаців. З плином часу понтифіки продовжували розширювати колекцію і заснували ряд музеїв і галерей. Остання з подібних установ, Історичний музей, була заснована в 1973 році Павлом VI. Збірки Ватикану поділено на 25 відділів, в числі яких антична колекція, музеї етруських і єгипетських старожитностей, Пінакотека з колекцією майстрів Відродження та Сикстинська капела з фресками Мікеланджело.

У черзі до музеїв Ватикану в розпал туристичного сезону можна провести кілька годин. Квиток обійдеться в 16 євро, діти, студенти та служителі церкви платять півціни. Збори від продажу квитків та іншої діяльності музеїв - одне з основних джерел доходу для бюджету міста-держави.

Тимчасові тематичні виставки Ватикан проводить нечасто. Одна з останніх відомих - експозиція яєць Фаберже з колекції Віктора Вексельберга, відкрита на Великдень 2011 року в Пінакотеці. Водночас вживаються заходи для більшої доступності основної колекції. Зокрема, заміна в Сікстинській капелі системи кондиціонування збільшить одноразову максимальну кількість відвідувачів з 700 до 2 тис. осіб. А заміна системи освітлення на світодіодні лампи у Сикстинській капелі дозволить скоротити  енергоспоживання на 60%.