У Алеппо стає все менше християн - сирійський єпископ
  • Птн, 18/09/2015 - 22:30

Християнське населення Алеппо - найбільшого міста на півночі Сирії - поступово зникає. Про це розповів халдо-католицький єпископ Алеппський Антуан Аудо на прес-конференції, організованій 16 вересня в Римі міжнародним фондом «Допомога Церкві в потребі».

«Більше 80% населення Сирії - навіть найкваліфікованіші працівники, такі як лікарі та інженери - позбулися роботи, - розповів єпископ-єзуїт, який очолює сирійське відділення благодійної організації «Карітас». - Якщо раніше середній клас жив бідно, то зараз він живе у злиднях». Ті, хто багатший, покидають рідну країну.

Християнська громада Алеппо за короткий термін скоротилася втричі - з 150 до 50 тисяч, з гіркотою повідав єрарх.

Висловивши подяку європейським християнам за ту допомогу, яку вони надають біженцям, архиєпископ Аудо підкреслив: «Ми, сирійські християни, хочемо залишатися в нашій країні. І тому потрібно допомагати Церкві вести свою пастирську діяльність в Сирії, де вона піддається гонінням і позбавлена найнеобхідніших засобів для здійснення своєї місії».

Халдейський єрарх закликав європейців якнайскоріше знайти прийнятне рішення сирійського питання.

«Ось уже п'ять років ми чуємо, що з дня на день буде ухвалено політичне рішення, яке покладе край конфлікту в Сирії, проте створюється враження, що міжнародне співтовариство насправді зовсім не зацікавлене у припиненні цієї війни, - продовжив Антуан Аудо. - Християнські громади знаходяться в драматичній ситуації: в Алеппо багато кварталів, що були протягом століть християнськими, сьогодні обезлюдніли.

У трьох найбільших містах Сирії - Дамаску, Алеппо і Хомсі - щодня відбуваються теракти, додав єрарх.

«Справжня  місія міжнародного співтовариства має полягати в тому, щоб дати слово християнським громадам Близького Сходу, - уклав архиєпископ. - Християни, по суті справи, осаджені ісламськими екстремістами. Християни Алеппо побоюються, що їх чекає така ж доля, як християн Мосула торік!»