У Брюсселі закінчилось засідання COMECE
  • Птн, 14/11/2014 - 10:07

У Брюсселі закінчилась осіннє засідання Конференції єпископів Європейського співтовариства комісії COMECE. Під час дводенної зустрічі єпископів обговорювали етичні наслідки теперішньої економічної ситуації, проблем біоетики і питання, пов'язані з міграцією.

«Під час останнього пленарного засідання з уст кардинала Рейнхарда Маркса злетіла фраза про те, що треба застановитися над пріоритетами Європейського Союзу та актуальною місією COMECE. Справді, маємо добре зрозуміти те, що в ЄС є найважливішим, і що ми, як орган єпископів з країн Європейського Союзу, можемо зробити в цій ситуації. Отже, перш за все ми повинні читати знаки часу та інтерпретувати їх у світлі Євангелія, як каже Другий Ватиканський Собор. Я сподіваюся, що в майбутньому COMECE вибере саме цей напрямок», – розповів Архиєпископ Риги Збігнев Станкевич.

Однією з центральних тем зустрічі стало трансатлантичне партнерство з торгівлі та інвестицій, і особливо етичні аспекти торгових угод між США і Європейським Союзом. Єпископи обговорювали його потенційний вплив на життя жителів європейського континенту, особливо тих, хто страждає від безробіття і злиднів.

Єпископи також обговорили нову думку Секретаріату COMECE  щодо сурогатного материнства. У документі не тільки описано явище сурогатного материнства та його витоків, а й показано шкідливі наслідки цієї практики, серед яких нове розуміння народження дитини, яке йде у комерційному напрямку. Людина тоді претендує на право мати дитину, котра неминуче стає товаром, бажаним чи ні. Про це сказав кардинал Рейнхард Маркс.

Президент COMECE у своїй проповіді порівняв Європу з великою сім'єю народів, яка поєднує в собі братську єдність. Він також підкреслив важливу роль родини, яка є основою в створенні спільноти – подружжя чоловіка і жінки. Саме в родині навчаються основам суспільного життя, якими є вдячність за те, що ми отримали: за вибачення чи вміння просити вибачення, а, з іншого боку, вміння вислухати прохання інших. Як заявив єрарх, тими іншими можуть бути сьогодні мігранти, чиєю єдиною мрією є бути в Європі. Наостанок він заохотив нести в світ Євангеліє братерства і надії, бо Добра Новина має революційний потенціал і допомагає змінити реальність, навіть цю, що дуже далека від ідеалу.