У Львові вшанують пам’ять святого Яна з Дуклі, покровителя міста
  • Чтв, 22/06/2023 - 16:39
24 червня 2023 року львівська римсько-католицька спільнота вшанує пам’ять святого Яна з Дуклі, покровителя Львова. Молитва відбудеться в храмі святого Андрія – колишньому костелі монастиря бернардинів, де свого часу служив і проживав святий. На молитву запрошує Митрополит Львівський РКЦ Мечислав, повідомляє Львівська Архідієцезія РКЦ.
«Запрошую взяти чисельну участь, особливо мешканців Львова та околиць. Прошу також брати участь священників, монахів та монахинь, семінаристів, дітей та молодь. На урочисте святкування усім Вам благословлю і дякую за численну участь», – наголосив Архиєпископ.
 
Святкові урочистості розпочнуться у суботу, 24 червня 2023 року, о 14:15 молитовним чуванням при мощах св. Яна з Дуклі. О 15:00 буде звершена Свята Меса. Спільну молитву до святого Яна з Дуклі присвятять проханню про мир, перемогу та швидке закінчення війни. 

Ян з Дуклі або Святий Іван з Дуклі — чернець францисканець-обсервант (бернардинець), перший канонізований католицький святий, що жив у Львові. Патрон Польщі, Литви і Русі, перемиської латинської архидієцезії, річпосполитської шляхти, військових, також покровитель Львова (католицький).

Колона біля храму св. Андрія з втраченою скульптурою св. Яна з Дуклі

Ян оселився у Львові у 1461 році, коли став німецьким проповідником в шпитальному костелі Св. Духа. 1463 року перейшов до новозакладеного у Львові монастиря св. Андрія францисканців-обсервантів (бернардинців), де виконував обов’язки проповідника і сповідника. 1470–1484 рр. проживав в монастирі. Після цього короткий час перебував у Познані. Помер у Львові і був похований у дворі монастиря бернардинів. За даними Мечислава Орловича, був похований в каплиці, до якої можна потрапити через захристя.

Після смерті почали збирати свідчення оздоровлень і чудес, до яких був причетний св. Іван з Дуклі. Вони були зображені і сьогодні таблиці з чудесами знаходяться у презбітерії костелу св. Андрія, що зараз є храмом УГКЦ). 1521 року його мощі перенесли до костелу, помістивши у срібну раку. За легендою, з місця поховання забило джерело, над яким збудували ротонду. 

Був беатифікований 1733 р. папою Климентом ХІІ; 1739 р. папа Климент XII оголосив його патроном Польщі, Литви і Русі. У XVII столітті св. Іван (Ян) з Дуклі був покровителем Львова.

1734 р. магнати Жевуські, для яких Іван (Ян) з Дуклі був фамільним покровителем, виділили кошти на спорудження колони навпроти церкви св. Андрія у Львові з фігурою святого. При закритті монастиря 1946 р. бернардини забрали з собою срібну раку з його мощами до Ряшева, яку 1974 р. перевезли до костелу оо. Бернардинів у Дуклі. У 1950-х роках було знищено фігуру св. Івана з Дуклі з колони. Роботи з її відновленню розпочали 2010 року.

1948 pоку розпочався процес канонізації св. Івана з Дуклі. 10 червня 1997 p. у Коросно акт канонізації здійснив папа Іван Павло ІІ.

День пам’яті св. Йоана з Дуклі у католицькій Церкві припадає на 8 липня.