У Львові ювілейним з’їздом відсвяткують 90-ліття створення організації «Українська молодь – Христові»
  • Птн, 21/07/2023 - 12:52

У неділю, 23 липня 2023 року, відбудеться ювілейне святкування 90-ліття молодіжного руху УГКЦ «Українська молодь – Христові». Ювілейний з’їзд молоді у Львові відбудеться з благословення Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, і він сам візьме в ньому участь. Про це УМХ повідомляє на фейсбук-сторінці події

 

«Гасло Ювілейного з’їзду: “Найважливіше поле битви – твоє серце”.

Цими словами прагнемо пригадати молоді про важливість дбати про чистоту свого серця і складеної нею присяги вірності Христові. Адже духовна битва в наші дні триває всюди, де перебуває молодь: у полях на лінії фронту, у мирних містах та селах чи далеко від рідної землі», – зазначають організатори. 

 

У програмі святкування – Архиєрейська Літургія, яку Глава УГКЦ звершить у храмі святої Софії-Премудрості Божої Українського католицького університету (площа Святої Софії Премудрості Божої, 1, вулиця Козельницька, 4, Львів). Тут молодь звершить присягу на вірність Христові. Члени спільноти «Українська молодь – Христові» зможуть зустрітися із Блаженнішим Святославом. Відбудеться також квест історичними місцями УМХ, Молебень за прославу праведного Митрополита Андрея біля пам’ятника на площі святого Юра, благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ та молитовний вечір.

 

«Українська молодь — Христові» — релігійно-національне свято української католицької молоді, що відбулося 7 червня 1933 року з метою демонструвати підтримку Католицькій церкві з нагоди 1900-ї річниці смерті й воскресіння Ісуса Христа. На демонстрацію до Львова прибуло близько 50 000 молоді. Була звершена польова Служба Божа на площі Сокола-Батька, після якої єп. І. Бучко прийняв присягу молоді на вірність Христові і освятив прапори. Відбувся маніфестаційний похід вулицями міста і дефіляда на горі Святого Юра перед митрополитом Андреєм. 

За радянських часів  спільнота практично не існувала. Відродження УМХ пов’язане з виходом УГКЦ із підпілля. У сьогоденні основний напрямок діяльності УМХ — праця з молоддю.