У сирійському Ель-Карьятейне терористи знищили християнську святиню
  • Пон, 11/04/2016 - 20:45

Стародавні святині ассирійської християнської церкви - гробниця святого Ільяна, який помер в IV столітті, і храм V століття, пов'язаний з життям цього праведника, - були практично знищені бойовиками терористичного угрупування «Ісламська держава» в сирійському місті Ель-Карьятейн в провінції Хомс.

Пізні споруди церкви святого Ільяна відносяться до XV століття. Поруч з нею розташований невеликий християнський цвинтар і церковний двір, на якому був будинок для прийому гостей і приміщення для паломників. Через потужні стіни будівель бойовики ІД під час окупації Ель-Карьятейн перетворили церкву в укріплений пункт.

Як розповів пастор Саїд Масух, «озброєні бандити зруйнували вівтар, в самому храмі розводили багаття і готували їжу, а на першому ярусі будинку для паломників влаштували «кімнату відпочинку» і арсенал зі зброєю і боєприпасами». Тут досі видно сліди перебування терористів: чорні від гару стелі церкви майже повністю завалені, шибки вибиті, в будинку для паломників десятки порожніх газових балонів, з яких екстремісти робили вибухові пристрої, всюди - купи сміття і болото.

Багато могил на церковній території прихильниками ІД були сплюндровні, надгробки повністю або частково розбиті. За словами пастора, «екстремісти розкрили і гробницю Ільяна, але з невідомих причин мощі святого бойовики не чіпали». «Потривожили, але залишили в спокої», - пояснив пастор Масух. Після звільнення Ель-Карьятейна мощі були зібрані представниками церкви і переправлені в місто Хомс.

Однак доля церкви V століття, побудованої на місці, де, за переказами, проповідував і жив Ільян, а потім і його перші послідовники, виявилася сумнішою: терористи бульдозером зрівняли її з землею, залишивши мало надій на її відновлення в первісному вигляді. «Це велика трагедія, - нарікає пастор Масух, - протягом сотень років наша церква була місцем паломництва для багатьох тисяч християн, терористи ж за кілька годин стерли її з лиця землі, позбавивши віруючих вікової святині».