У Сомалі заборонили святкувати Різдво
  • Чтв, 24/12/2015 - 17:08

Уряд Сомалі заборонив святкувати у своїй країні Різдво і Новий рік через невідповідність цієї традиції мусульманським звичаям.

Крім того, як вважають у сомалійському уряді, проведення святкових заходів у ці дні може стати приводом для нападів бойовиків ісламістського угруповання «Аш-Шабаб».

«Усі заходи, пов'язані зі святкуванням Різдва і Нового року, суперечать ісламській культурі й можуть нашкодити вірі мусульманської громади», – сказав представник міністерства з релігійних справ Сомалі Шейх Мохамед Хайроу. Як він наголосив, правоохоронні органи будуть припиняти будь-які ініціативи, пов'язані з цими чужими сомалійським звичаям святами. «Не повинно бути ніяких дій (в цьому напрямку)», – вказав він.

Шейх Бур Баруд Гурхан, що представляє Верховну релігійну раду Сомалі, попередив, що святкування Різдва і Нового року може дати радикалам з «Аш-Шабаб» привід для вчинення терористичних нападів. «Ми застерігаємо всіх, що не потрібно відзначати ці свята, які не мають зв'язку з принципами нашої релігії. Це може підштовхнути «Аш-Шабаб» здійснити напади», – сказав він.

Сомалі, де переважну більшість населення складають мусульмани, стала другою у світі державою, де цього року заборонено відзначати різдвяні свята. Раніше таке рішення прийняли в султанаті Бруней.